2013-11-06 11:17:15 Terenska nastava Podravka, Umag Dana 13. rujna 2013. g. učenici 3. i 4. razreda sa svojim su učiteljicama posjetili Podravkin pogon za preradu industrijske rajčice u Umagu. Fotografije se nalaze u foto-galeriji Podravka, Umag Dana 13. rujna 2013. g. učenici 3. i 4. razreda sa svojim su učiteljicama posjetili Podravkin pogon za preradu industrijske rajčice u Umagu. Cilj posjeta bio je prikupljanje konkretnih informacija na terenu vezanih za planirani projekt koji će se realizirati tijekom ove školske godine pod nazivom „Živjeti zdravo“. Rajčica kao jedan od važnih i neizostavnih sastojaka zdrave prehrane česta je na našim stolovima i u našoj tradicionalnoj kuhinji tako da je posjet Podravci bio logičan odabir. Djeca su se prolazeći kroz pogone i pod stručnim vodstvom tamošnje direktorice gđe. Marine Diminić Visintin upoznala s procesom proizvodnje „od njive do staklenke i tetrapaka“. Saznali su tako da se rajčica kombajnom pobire na susjednim njivama i kamionima se doprema u okrug tvornice gdje slijedi vaganje kamiona s teretom. Rajčicu dopremaju i lokalni poljoprivrednici koju tvornica od njih otkupljuje. Riječ je posebnoj vrsti rajčice koja se zove industrijska jer je zbog svojih svojstava pogodnija za konzerviranje od obične stolne rajčice; manja je i lakše se ubire. Potom smo posjetili boksove, plastične kutije koje mogu primiti od 300 do 600 kg rajčice u kojima plodovi čekaju da ih se opere i probere. To smo također mogli vidjeti gdje su dvije radnice na traci stalno probirale i odvajale zdrave od nezdravih plodova te ih tako sortirale. Nakon toga djeci su pokazani strojevi za sterilizaciju te posebne vreće u koje se pakira sterilizirana rajčica prije nego je se stavi u metalne bačve. Slijedio je posjet skladištu gdje su nas dočekale nebrojene palete pune staklenki koje je još čekalo etiketiranje i tetrapaka prerađene pasirane rajčice ili pak njezina koncentrata „konšerve“. Saznali smo i to, što nas je jako iznenadilo, da je cjelokupan proces prerade vrlo kratak i da rajčica u roku od 24 sata od njive dospije u svoju prodajnu ambalažu što jamči njezinu svježinu i kvalitetu. Djeca su postavljala puno zanimljivih pitanja od toga koliki je rok trajanja takvog proizvoda do pitanja o tom provjerava li se proizvod u laboratoriju te izvozi li se ovaj kvalitetan hrvatski proizvod i u neke druge države. Saznali smo tako da se naša rajčica jede i u BiH, Sloveniji, Srbiji, Poljskoj , Češkoj uglavnom istočnim Europskim zemljama ali i to da se ulaskom u EU pomalo boje konkurencije i opstanka na tržištu. Našoj domaćici poželjeli smo puno uspjeha u daljnjem radu, a mi smo se puni lijepih dojmova autobusom vratili kući uživajući putem u ljepotama naše Istre. Fotografije se nalaze u foto-galeriji Podravka, Umag |
Osnovna škola Petra Studenca Kanfanar |