2021-12-14 18:59:00 Nove Erasmus mobilnosti OŠ „Retfala“ DOŠLI SMO SA SICILIJE Trebalo nam je mnogo vremena da sredimo dojmove sa svoga putovanja i stavimo ih na papir. Naime, ovo je nastavak priče o mobilnosti učenika i nastavnika OŠ „Retfala“ u sklopu Erasmus+KA2 projekta „Eco Herit@ge Matters“. Ovaj put riječ je o mobilnosti u Italiju, točnije u mjesto Gangi na Siciliji. Nakon povratka naših učenika i nastavnica s mobilnosti iz Grčke, nova ekipa - nastavnice Tomislava Jukić i Ivana Dolaček te učenice Eva Lijić, Ana Babić, Dora Josić i Ana Sablić - imala je mjesec dana priprema za „putovanje života“. Ono je, odmah na početku, za neke od nas (čak četiri, uključujući i obje nastavnice) uključivalo prvi let avionom. Dakle, u nedjelju, 28. studenog šesteročlana ekipica krenula je put Budimpešte, odakle nas je s tamošnjeg aerodroma čekao let za Palermo. Već nakon dva sata, prilikom slijetanja, uživali smo u predivnoj panorami grada Palerma smještenog na obali Tirenskog mora. Do Gangija, mjesta smještenog jugoistočno od Palerma na nadmorskoj visini od 1011 metara, bilo je potrebno još dva sata vožnje. No sve se isplatilo kada smo ugledali naše vesele talijanske domaćine. Tijekom dana u Gangi su stigli i ostali predstavnici škola partnera u projektu, a to su dvije škole iz Portugala (gradovi Espinho i Ovar), škola iz Grčke (grad Preveza) te škola iz Rumunjske (grad Beclan). RADNO, SLATKO, EDUKATIVNO Prvi radni dan obilježila je ceremonija prilikom koje su s puno glazbe i plesa svoju školu predstavili domaćini. Zatim je uslijedilo predstavljanje škola partnera. Posebno bismo pohvalile naše djevojke (a i nastavnice stranog jezika) koje su opušteno i na tečnom engleskom sjajno predstavile grad Osijek i našu školu. Vrijedne ruke naše tete kuharice Danijele Svaline omogućile su da svakog sudionika projekta, ravnatelja škole pa čak i gradonačelnika Gangija skockamo maskicama prepoznatljivih boja. Zahvaljujući veeeeelikoj donaciji Tvornice keksa Karolina sudionike smo počastili slatkim i slanim proizvodima, među kojima je svatko našao nešto za sebe. I tek tada bili smo spremni za rad na projektu. Projekt Eco Herit@ge Matters“ ima za cilj podizanje svijesti o očuvanju lokalne i europske bioraznolikosti te kulturne baštine, tako da je naš boravak na Siciliji uključivao niz edukativnih posjeta koji su usmjeravali učenike upravo na to. Upravo zato posjetili smo Park prirode Madonie koji obiluje bioraznolikošću. Glavna zvijezda ovoga parka je Sicilijanska jela (Abies nebrodensis) – endemska vrsta jele. Na području parka prirode smještena su i mnoga sela. Jedno od njih je i Polizzi Generosa, rodno mjesto Domenica Dolcea – člana dvojca Dolce&Gabanna, u kojem nam je ljubazna gospođa Santina otvorila vrata svoje slastičarnice u kojoj smo uživali u tradicionalnim sicilijanskim slasticama. PUNI SMO DOJMOVA I - TJESTENINE Posjet Palermu, glavnom gradu pokrajine Sicilije, oduševio nas je jer je kroz svoje prekrasne kapele, crkve, katedralu, trgove i palače sačuvao odlike nekadašnjih osvajača, a njih je kroz bogatu povijest Sicilije, bilo doista mnogo (Grci, Rimljani, Bizantinci, Arapi, Normani, Španjolci). Obavezna postaja u Palermu bila je i živopisna tržnica i kušanje tzv. street food hrane. Prilikom posjeta gradu Castelbuonu naučili smo o dugoj tradiciji dobivanja prirodnog zaslađivača mane te kušali lokalni specijalitet manetto, a u gradu Cefalù prošetali obalom Tirenskog mora. Posljednji radni dan bio je rezerviran za posjet školi u Gangiju. Za učenike su pripremljene radionice, a posebno nas je oduševila sjajno pripremljena radionica glazbene kulture. Čitavo vrijeme boravka bilo je sjajno gledati učenike (a i nas učitelje) kako se bez obzira na jezičnu barijeru sjajno druže i formiraju, možda čak i trajna, prijateljstva tako da nam je oproštaj zaista teško pao. Bilo je suza, ali ne i konačnog zbogom jer u će mjesecu ožujku 2022. OŠ“Retfala“ biti domaćin istom ovakvom susretu. Kući smo stigli 5. prosinca puni dojmova, ali i željni domaće hrane jer smo se kroz šest dana provedenih u Italiji nauživali različitih vrsta tjestenine i pizza (čak i onu s Nutellom). Ivana Dolaček, prof. Tomislava Jukić, prof. |
Osnovna škola "Retfala" Osijek |