Tjedan školskog doručka u 3. a (16. - 20. listopada 2023.)
I ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ započeo s obilježavanjem nacionalnog Tjedna školskog doručka u 2023. godini s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravog doručka za svako školsko dijete.
U školskoj godini 2023./2024., učenici 3. a razreda sudjelovali su u projektu "Živjeti zdravo" u sklopu kojeg smo obilježili "Tjedan školskog doručka" koji je započeo u ponedjeljak, 16. listopada na Svjetski dan hrane i trajao je do petka 20. listopada, kada smo obilježili i Dan jabuka.
Ovogodišnja tema bila je "Zagonetni jelovnik" te su svi učenici naše škole postali mali detektivi u otkrivanju školskog tjednog jelovnika.
Učenici 3. a razreda s učiteljicom Anitom Vrbanić nekoliko dana prije obilježavanja dali su si truda i osmislili zdravi jelovnik za Tjedan školskog doručka. Nakon toga su za svako jelo morali osmisliti neobičan i originalan naziv jela u jelovniku te za svako jelo osmisliti i zagonetku koju su umjesto gotovog jelovnika s namirnicama, dobili učenici naše škole, a njihov je zadatak bio otkriti o kojem se jelu radi. Zajedno s učiteljicom, trećaši su osmislili zanimljive i kreativne, digitalno izrađene plakate sa zagonetkama, koje smo isprintali i postavili po školi kako bi zagonetne poruke bile spremne za tim školskih detektiva.
Na tjednom jelovniku tako se našlo:
ponedjeljak, 16.10. - zapečeno iznenađenje "Peci-prepeci"
utorak, 17.10. - Popajev doručak "Frutty-Mutty"
srijeda, 18.10. - šareni tanjur "Šavršeno - užareno"
četvrtak, 19.10. - proteini na kruhu "Maz-maz uz čaj"
petak, 20.10. - školska pita "Ma fina apelita"
Trećaši su se tako aktivno uključili u odabir namirnica, crtali su svoje omiljene doručke, osmišljavali jelovnik i pomagali u pripremi obroka za sve učenike naše škole. Uz aktivno sudjelovanje u pripremi obroka, učenici su puno naučili o važnosti higijene prilikom spremanja obroka i dobroj organiziranosti kako bi obrok bio gotov na vrijeme.
Kroz zabavni petodnevni školski izazov s namirnicama za zdravi školski obrok, trećaši su naučili kako je za pravilnu prehranu važan ispravan odabir namirnica koje su nutritivno bogate vitaminima i mineralima, zdravim žitaricama, proteinima i smanjenim masnoćama, naučili su kako namirnice možemo kombinirati u nekom jelu te da moramo paziti na količinu začina koje stavljamo, naučili su sortirati namirnice biljnog i životinjskog podrijetla te tijekom same pripreme jela namirnice usitnjavati, guliti, miješati, dodavati, posipavati i sl.
U ponedjeljak, 16. listopada učenici su pomagali u pripremi kajganih jaja sa slaninom.
U utorak, 17. listopada učenici su se dobro zabavili praveći od raznog sezonskog voća smoothie u koji smo dodali različite začine i cjelovite žitarice.
U srijedu, 18. listopada učenici su pomagali u izradi zdrave pizze, za koju smo koristili nutritivno vrijedne namirnice poput pureće šunke, sira, šampinjona, kukuruza, maslina i rajčice uz raznovrsne začine.
U četvrtak, 19. listopada pravili smo zdravi proteinski riblji namaz, u koji smo odabrali vrlo ukusne i zdrave namirnice bez masnoća, a mazali smo ga na proteinski kruh i grickali uz čaj.
U petak, 20. listopada, obilježili smo Dan jabuka praveći zdravu školsku pitu od jabuka bez šećera.
Učenici su bili oduševljeni ovim petodnevnim izazovom, a kako nam je protekao najzabavniji i najzdraviji tjedan u našoj školi, možete pogledati na fotografijama u prilogu.
« Kolovoz 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |