2023-11-03 13:32:00

Tjedan školskog doručka u 3. a (16. - 20. listopada 2023.)

I ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ započeo s obilježavanjem nacionalnog Tjedna školskog doručka u 2023. godini s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravog doručka za svako školsko dijete.

U školskoj godini 2023./2024., učenici 3. a razreda sudjelovali su u projektu "Živjeti zdravo" u sklopu kojeg smo obilježili "Tjedan školskog doručka" koji je započeo u ponedjeljak, 16. listopada na Svjetski dan hrane i trajao je do petka 20. listopada, kada smo obilježili i Dan jabuka.

Ovogodišnja tema bila je "Zagonetni jelovnik" te su svi učenici naše škole postali mali detektivi u otkrivanju školskog tjednog jelovnika.

Učenici 3. a razreda s učiteljicom Anitom Vrbanić nekoliko dana prije obilježavanja dali su si truda i osmislili zdravi jelovnik za Tjedan školskog doručka. Nakon toga su za svako jelo morali osmisliti neobičan i originalan naziv jela u jelovniku te za svako jelo osmisliti i zagonetku koju su umjesto gotovog jelovnika s namirnicama, dobili učenici naše škole, a njihov je zadatak bio otkriti o kojem se jelu radi. Zajedno s učiteljicom, trećaši su osmislili zanimljive i kreativne, digitalno izrađene plakate sa zagonetkama, koje smo isprintali i postavili po školi kako bi zagonetne poruke bile spremne za tim školskih detektiva.

Na tjednom jelovniku tako se našlo:

ponedjeljak, 16.10. - zapečeno iznenađenje "Peci-prepeci"

utorak, 17.10. - Popajev doručak "Frutty-Mutty"

srijeda, 18.10. - šareni tanjur "Šavršeno - užareno"

četvrtak, 19.10. - proteini na kruhu "Maz-maz uz čaj"

petak, 20.10. - školska pita "Ma fina apelita"

Trećaši su se tako aktivno uključili u odabir namirnica, crtali su svoje omiljene doručke, osmišljavali jelovnik i pomagali u pripremi obroka za sve učenike naše škole. Uz aktivno sudjelovanje u pripremi obroka, učenici su puno naučili o važnosti higijene prilikom spremanja obroka i dobroj organiziranosti kako bi obrok bio gotov na vrijeme.

Kroz zabavni petodnevni školski izazov s namirnicama za zdravi školski obrok, trećaši su naučili kako je za pravilnu prehranu važan ispravan odabir namirnica koje su nutritivno bogate vitaminima i mineralima, zdravim žitaricama, proteinima i smanjenim masnoćama, naučili su kako namirnice možemo kombinirati u nekom jelu te da moramo paziti na količinu začina koje stavljamo, naučili su sortirati namirnice biljnog i životinjskog podrijetla te tijekom same pripreme jela namirnice usitnjavati, guliti, miješati, dodavati, posipavati i sl.

 

U ponedjeljak, 16. listopada učenici su pomagali u pripremi kajganih jaja sa slaninom.

U utorak, 17. listopada učenici su se dobro zabavili praveći od raznog sezonskog voća smoothie u koji smo dodali različite začine i cjelovite žitarice.

U srijedu, 18. listopada učenici su pomagali u izradi zdrave pizze, za koju smo koristili nutritivno vrijedne namirnice poput pureće šunke, sira, šampinjona, kukuruza, maslina i rajčice uz raznovrsne začine.

U četvrtak, 19. listopada pravili smo zdravi proteinski riblji namaz, u koji smo odabrali vrlo ukusne i zdrave namirnice bez masnoća, a mazali smo ga na proteinski kruh i grickali uz čaj.

U petak, 20. listopada, obilježili smo Dan jabuka praveći zdravu školsku pitu od jabuka bez šećera.

Učenici su bili oduševljeni ovim petodnevnim izazovom, a kako nam je protekao najzabavniji i najzdraviji tjedan u našoj školi, možete pogledati na fotografijama u prilogu.


Osnovna škola Stjepana Bencekovića Zagreb