2021-12-10 09:34:29

Odjeljivanje sastojaka iz smjesa

Na satovima kemije učenici odjeljuju sastojke iz smjesa različitim postupcima: magnetom, sedimentacijom i dekantiranjem, sublimacijom, uparavanje, destilacijom, kristalizacijom. Grupa maldih kemičara izvela je i neke druge postupke odjeljivanja.

Za odjeljivanje sastojaka iz homogenih smjesa koriste se i postupci ekstrakcije i kromatografije.

Ekstrakcija je izdvajanje otopljene tvari iz otapala u kojem se tvar slabije otapa, pomoću drugog otapala u kojem se tvar bolje otapa. Na fotografiji se vidi odjeljivanje joda iz vodene otopine (jod se u vodi slabo otapa) pomoću benzina u kojem se jod izvrsno otapa. Postupak se može izvesti u epruveti ili u lijevku za odjeljivanje.

Kuhanje čaj ili kava također se temelji na postupku ekstrakcije tavri pomoću vode kao otapala.

Kromatografija je postupak za odjeljivanje i identifikaciju tvari na temelju tazličite topljivosti tvari u nekom otapalu i pokretljivosti po stacionarnoj fazi (kod nas je to bio filter papir). Kromatografijom smo odvojili različite pigmente iz plavog flomastera. Plava boja flomastera smjesa je više različitih pigmenata (tamno i svjetlo plave, ljubičaste, ...). Dobiveni kromatogram vidljiv je na fotografiji.

 


Osnovna škola Selnica