« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
HRANA BUDUĆNOSTI
Na Dan planeta Zemlje učenici četvrtih razreda sudjelovali su u poučnoj radionici „Upoznajmo mirkozelenje“ koju je održala gospođa Danijela Zoroja.
Cilj radionice bio je upoznati učenike s dobrobitima upotrebe mikrozelenja u redovnoj prehrani te ih poučiti na koji način i sami mogu na ekološki prihvatljiv način uzgojiti popularne klice i mikrozelenje koje se danas naziva i super hranom budućnosti.
Danijela Zoroja, vlasnica SOPG-a Nutri Greens, koja se bavi uzgojem klica i mikrozelenja, ispričala je učenicima odakle joj ideja da se počne baviti ovim poslom te objasnila zašto je važno svoju prehranu obogatiti mikrozelenjem. Nakon toga zorno je prikazala cjelokupni proces ekološkog sijanja i uzgoja klica.
Prije praktičnog dijela radionice učenici su imali priliku isprobati različite vrste mikrozelenja te se odlučiti koje će sjemenke posijati za sebe. Najpopularnije „zelene grickalice“ bile su klice suncokreta i rotkvice. Odmah su zasukali rukave i bacili se na posao. Slijedeći upute, marljivo su radili i usput pitali sve što ih je zanimalo. Nakon dobro obavljenog posla zasladili su se bananama.
Klice su svakodnevno promatrali, zalijevali i njegovali, a njihov se trud isplatio. Nakon dva tjedna svatko je kući odnio pliticu zelenoga blaga.
Lucija Sačić i Biserka Pokos