2020-11-30 23:38:26

Mikroskopiranjem smo obilježili Dane zahvalnosti za plodove Zemlje i Svjetski dan hrane

Učenice 7. razreda su na Dodatnoj nastavi iz biologije prema uputama profesorice Marine Petrin Horvatić pripremile mikroskopske preparate škrobnih zrnaca gomolja ličkoga krumpira i provodnih žila stabljike celera.


Mobitelom su fotografirale mikroskopsku sliku

škrobnih zrnaca - povećanje 120x i provodnih žila - povećanje 80x.

             

 

U Službenom listu Europske unije od 30. rujna 2015. objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2015/1738 od 21. rujna 2015. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla - Lički krumpir.

Tako je Lički krumpir zaštićen na europskom tržištu s oznakom zemljopisnog podrijetla - Ministarstvo poljoprivrede.

Temperaturne razlike važan su element u oblikovanju kakvoće ličkog krumpira jer se vegetacija u njemu usporava kada se temperatura tijekom noći značajnije spusti u odnosu na dnevnu temperaturu. Sporija vegetacija ima za posljedicu da krumpir skuplja više suhe tvari.


Ostvaren je ishod učenja D.7.2.


Osnovna škola Sesvetska Sopnica