2011-02-24 13:42:53
Zanimljivosti o hrani
Što je tamnija boja voća i povrća, u njima je u pravilu više vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. ..
Avokado ne sadrži kolesterol, ali u njemu ima puno vitamina E, snažnog antioksidansa koji ujedno štiti srce. Osim toga, bogat je folnom kiselinom i kalijem. Za voće sadrži puno masnoća, ali većinom su to nezasićene masne kiseline koje su dobre za zdravlje.
Rajčica u stvari spada u porodicu bobičastog voća, a u 16. stoljeću smatrala se egzotičnim voćem pod nazivom "ljubavna jabuka .
Integralno brašno, žitarice, mahunarke su izvori "dobrih'' ugljikohidrata, koji pomažu šećer u krvi održati na normalnoj razini.
Obrano mlijeko sadrži jednako kalcija kao i punomasno – na vama je da izaberete koje ćete konzumirati.
Hrana s manje masnoća ne sadrži nužno i manje kalorija. Uvijek prije kupovine određenih namirica provjerite etikete.
Istraživanja su potvrdila da se osobe koje za doručak pojedu mnogo vlakana (žitarice, musli...) osjećaju manje umorno i iscrpljeno od onih koje uopće ne doručkuju ili ne pojedu dovoljno vlakana.
Školjke su najbogatiji izvor cinka, prijeko potrebnog za imunitet, zacijeljivanje rana, zdravu kožu i plodnost. Kažu da su baš školjke bile omiljena hrana legendarnom zavodniku Casanovi!
Svo voće i povrće sadrži različite fitokemikalije koje im daju boju i okus, a dobre su za zdravlje. Stoga se preporučuje jesti što više različitih boja povrća i voća tijekom dana.
Ne volite prokulice? To može biti nasljedno. Naime, neke osobe imaju gen koji prokulice može učiniti vrlo gorkima. Šteta, jer su izvrsne za zdravlje!
Kada jedemo čokoladu, u naše tijelo otpušta se endorfin – hormon sreće, te zbog toga stalno želimo još, još... Na svu sreću, čokolada sadrži antioksidanse i minerale poput magnezija i bakra. Mliječna čokolada također sadrži i kalcij.
Zamrznuto povrće ponekad zna biti i zdravije od svježeg, posebno ako se svježe dugo držalo na sobnoj temperaturi.
IZVOR: http://www.trigon.hr/
|