2015-10-25 19:28:25 Analiza ankete o koprivi i češnjaku Anketu obradili učenici 8.a razreda Lana Vuzem, Lucija Strahinec, Barbara Rukav , Helena Poljak, Fran Švaljek i Jan Fruk i učiteljica matematike Dragica Šalković. Zavirite u opširnije. UPITNIK KOPRIVA I ČEŠNJAK U sklopu učeničkog projekta zadruge naše škole GUCI I TRPUCI pod nazivom „ ŽIVJETI ZDRAVO“ i pod vodstvom učiteljica Ivanke Švaljek i Sanje Dunaj provedena je anketa među učenicima i njihovim roditeljima. U anketi su bila pitanja vezana uz korištenje, pripravu i konzumiranje dviju vrlo poznatih biljaka u našem kraju: koprive i češnjaka . Anketirano je 97 ispitanika od čega je bilo 21% muškaraca i 79% žena. 80% ispitanih bili su u dobnoj skupini od 30 do 50 godina. Zaključujemo da su upitnik većinom ispunjavali roditelji naših učenika. Zanimljivi rezultati obrađenih anketa su: KOPRIVA Samo 20 % ispitanika koristi koprivu u pripremi jela, a nešto više njih, 36% pije pripravke od koprive (čaj ili sok). Prema anketi u našim domaćinstvima najviše se konzumira čaj od koprive, čak 67% ispitanika. Od ostalih pripravaka koje ispitanici konzumiraju su sok , umak, ljekoviti pripravci, zamjena za špinat. Od ispitanika koji piju čaj od koprive samo njih 27 % beru koprive i suše ih sami. Samo pola ispitanika koprivu koristi za prehranu životinja, za gnojivo biljkama, ali i kao prevenciju u zaštiti biljaka od bolesti. ZAKLJUČAK: Prema rezultatima ankete kopriva , kao vrlo zdrava i svima dostupna biljka u našim krajevima, zaista nije dovoljno iskorištena. Trebalo bi educirati učenike i roditelje kako koprivu još više iskoristiti u domaćinstvu.
ČEŠNJAK 75% ispitanika uzgaja češnjak u svom domaćinstvu i gotovo svi ga koriste u prehrani. Češnjak se najčešće koristi kao začin u salatama, marinadama za meso, neizostavan je začin u varivima i umacima , a koriste ga i za suhomesnate proizvode. Manjina ispitanih koristi češnjak uz ribu , a samo 11% ispitanika češnjak koristi u raznim ljekovitim pripravcima. Većina ispitanih, 60%, upoznato je s ljekovitim svojstvima češnjaka u prevenciji bolesti tumora. Polovica ispitanika imalo je neugodnosti zbog lošeg zadaha iz usta nakon konzumacije češnjaka, a isto toliko ispitanih zna da se taj zadah može ublažiti žvakanjem lišća svježeg peršina. ZAKLJUČAK: Prema odgovorima ispitanika u našim se domaćinstvima zaista dosta koristi češnjak i ispitanici su educirani o tom zdravom povrću.
|
Osnovna škola Side Košutić Radoboj |