2022-11-21 13:55:21

Posjet učenika PŠ Mala Mučna obiteljskom imanju obitelji Janušek, u sklopu školskog projekta „Od staje do stola“.

Kako bolje započeti novi tjedan, nego istraživačkim radom u selu naše Područne škole! Dana 14. studenog vrijeme nam je dozvolilo da, u dogovoru s obitelji Janušek, našeg učenika Dominika, proučimo domaće životinje na obiteljskom imanju.

Dok se konji, ovca i koza drže više zbog ljubavi spram životinjama, ostala perad (guske, patke, biserke,  crne kokoši i dr.) te svinje služe prvenstveno za prehranu.

FOTOGRAFIJE

Većina učenika sudjeluje u brizi za životinje unutar svojih obitelji te su naglasili važnost redovitog hranjenja, timarenja, čišćenja staja. U sav se posao ulaže ogroman trud i požrtvovnost, potrebno je mnogo znanja i brige. U gostima su učenici saznali i mnoštvo zanimljivih činjenica koje su potom iznijeli i u pismenim radovima. Najzanimljiviji su bili konji, Dama i njen potomak, Vezir. Izuzetno inteligentni i intuitivni, konji ne žele piti vodu iza ostalih životinja, niti kloriranu, već uvijek iz svoje posude. Po položaju ušiju možemo otkriti kakovog su raspoloženja. Uspravne uši znači da nam vjeruju i osjećaju se ugodno u našem društvu, ukoliko su spuštene unatrag ne smijemo prilaziti konju jer je nesiguran i može se u strahu ponašati agresivno, a kada su razmaknute jedno naprijed, drugo unatrag, konj promišlja o situaciji. Konju prilazimo uvijek sprijeda, timarimo ga i mazimo od glave prema repu.

Jeste li znali da i guske imaju u kljunu zubiće te nas mogu pošteno gricnuti? I da koze vole brstiti cvijeće, koru stabala, jagode su im omiljena poslastica i treba požuriti kad sazriju i preteći koze želimo li se počastiti slasnim voćem.

Učenici su vrijedno obavili jutarnje hranjenje peradi i s ponosom pripovijedali  o poslovima u kojima sudjeluju unutar vlastitih obitelji.

U sljedećem tjednu ćemo nastojati isticati važnost domaćih proizvoda, uzgojenih na prirodniji i humaniji način te ih objedovati za doručak, a nadamo se da će  s vremenom prijeći u  praksu donošenje obroka sa što manje aditiva, soli i šećera. Većina je životinja na slobodnoj paši, bez kaveza, nose jaja na prirodan način te je potrebno osvijestiti bogatstvo koje posjedujemo!

 

Martina Krušec


Osnovna škola Sokolovac