2014-10-22 14:55:09
Svjetski dan jabuke
Dolazak jeseni uvijek nas podsjeti na dozrijevanje voća u voćnjacima i vinogradima. Idemo u berbu, skupljaju se jesenski plodovi i svuda se širi njihov opojni miris. U našim krajevima najčešći je to miris jabuka kojih ima još na drveću, na tlu, u našim podrumima ili na tavanima.
Jabuke se spremaju za zimnicu, jedu se sirove, prerađuju u sok, kuhaju se kompoti i peku kolači. To je voće koje sadrži pektine, a oni iz našeg tijela odstranjuju štetne tvari. Jabuka ima blagotvorni učinak na organizam kao nijedno voće te potiče zdrav san i smanjuje umor. Ona također preventivno djeluje protiv raznih tegoba i bolesti kao što su glavobolja i migrena, povraćanje, bolesti grla, visokog tlaka i dr. Sve su to učenici naše škole saznali u ponedjeljak, 20.10. kad se obilježio Svjetski dan jabuka. Članovi Vijeća učenika educirali su učenike škole pročitavši im najvažnije osobine i djelotvornost ovog voća. Objasnili su također zašto je važno da smo jedan dan u godini posvetili ovom voću te su podijelili jabuke svim učenicima. 4.b razred pripremio je čips od jabuka.
|