2017-06-12 16:23:50

4. projektni dan - Okusi, mirisi i pisma zavičaja

Djelatnici i učenici naše Škole, na četvrti projektni dan, 8. lipnja 2017., Imoćanima  su ponudili sočan program pod nazivom „Okusi, mirisi i pisma moga zavičaja“. Program je  održan u Ulici Ante Starčevića kod fontane  u 18 sati  gdje su se okupili brojni Imoćani privučeni raznoraznim imotskim tradicijskim jelima koja su pripremili djelatnici Škole i vanjski suradnici.

Program su vodile vesele i simpatične profesorice odjevene u narodne nošnje Tina Ćurčija Gugić i Mirjana Đuzel. Imoćanima se, po običaju, na početku obratila naša ravnateljica Monika Pavlović Grabovac koja je zahvalila svima zaslužnima za provođenje cijelog projektnog tjedna „Dukati moga zavičaja“, a osobito se zahvalila glavnoj koordinatorici četvrtog projektnog dana profesorici Ivani Jukić i njezinim suradnicima.

Tradicionalna jela (fritule, uštipci, pršut, kruh ispod sača, sir, maslo, raštika i suho meso,  raznorazna variva, rafijole, Imotska torta)  predstavljena su na bogato ukrašenoj trpezi uz dašak starine. Gospođa Draga Grabovac pekla je mirisne uštipke, a gospođa Jadranka Rebić mela je maslo u štapu. Zahvaljujemo gospođi Mariji Vilenici koja je dozvolila korištenje električne energije bez koje ne bi  zamirisali svježi  uštipci. Također zahvaljujemo i obitelji Rajič koja je srdačno ustupila prostor za sve stvari potrebne za ovaj dan gdje su ih  prenijele vrijedne ruke naših domara Ante Lasića i Ante Divića te pomoćnice u nastavi Ružice Lasić. Recepte za tradicionalna jela prikupljala je profesorica Ivana Jukić od naših učenika, učitelja i ostalih djelatnika Škole koji su ih zapisivali uz pomoć svojih očeva, majki, baka i djedova. Recepti su i objelodanjeni u kuharici „Stopanjice manje zbori da ti ručak ne zagori!“ koju su kreativno osmislile i ukrasile profesorica Ivana Jukić i pomoćnice u nastavi Milena Dogan i Draga Grabovac. Ni mirisa ljekovitih trava i bilja nije nedostajalo. Mirisala je kadulja, ružmarin, lavanda, majčina dušica, a naš profesor Tonći Ćurčija mjesecima je brao i sušio ljekovito bilje niklo iz imotskog krša te ga vješto prezentirao javnosti u herbariju. Naši profesori Sanda Medić, Tonći Ćurčija, Marija Bubalo, Anela Kukavica, Veronika Galić, učiteljice  Jona Glibota, Katija Nikolić, Anita Mater te pomoćnice u nastavi Milena Dogan i Zrinka Fakas  počastili su nas starogradskim klapskim pjesmama, a naši učenici osmih razereda Ivan Vujčić, Mate Sočo i Jakov Tucak  izveli su veselu i gromku gangu.

Nakon pjesme o našem Imotskom, nekoliko učenika pročitalo je svoje radove o starim običajima Imotske krajine, a onda je uslijedilo natjecanje u prepoznavanju tradicionalnih jela koje je organizirala učiteljica Monika Bašić sa svojim učenicima iz 4. b razreda. Vidjeli smo   slatko natjecanje u najboljim fritulicama koje je pripremila profesorica Ivana Jukić, a potom i natjecanje u poznavanju mirisa ljekovitih trava našeg zavičaja koje su pripremili profesorica Milka Stojić i profesor Tonći Ćurčija.

Uz izmjenjivanje pjesme i natjecanja došlo se do najslađeg dijela u kojem su prisutni pozvani da kušaju i pomirišu naš zavičaj koji su im prezentirali, uz veliku volju, rad i trud, vrijedne ruke naših  učenika, učitelja i ostalih suradnika. Degustiranje hrane uz veselo druženje i pjesmu okupilo je brojne Imoćane koji su se još jednom uvjerili da se sve hvalevrijedno, pa tako i okus naših tradicijskih jela, stvara, a ne rađa.

Ana Nenadić, prof.

 

 


Osnovna škola "Stjepan Radić" Imotski