2017-06-12 16:23:50 4. projektni dan - Okusi, mirisi i pisma zavičaja Djelatnici i učenici naše Škole, na četvrti projektni dan, 8. lipnja 2017., Imoćanima su ponudili sočan program pod nazivom „Okusi, mirisi i pisma moga zavičaja“. Program je održan u Ulici Ante Starčevića kod fontane u 18 sati gdje su se okupili brojni Imoćani privučeni raznoraznim imotskim tradicijskim jelima koja su pripremili djelatnici Škole i vanjski suradnici. Program su vodile vesele i simpatične profesorice odjevene u narodne nošnje Tina Ćurčija Gugić i Mirjana Đuzel. Imoćanima se, po običaju, na početku obratila naša ravnateljica Monika Pavlović Grabovac koja je zahvalila svima zaslužnima za provođenje cijelog projektnog tjedna „Dukati moga zavičaja“, a osobito se zahvalila glavnoj koordinatorici četvrtog projektnog dana profesorici Ivani Jukić i njezinim suradnicima. Tradicionalna jela (fritule, uštipci, pršut, kruh ispod sača, sir, maslo, raštika i suho meso, raznorazna variva, rafijole, Imotska torta) predstavljena su na bogato ukrašenoj trpezi uz dašak starine. Gospođa Draga Grabovac pekla je mirisne uštipke, a gospođa Jadranka Rebić mela je maslo u štapu. Zahvaljujemo gospođi Mariji Vilenici koja je dozvolila korištenje električne energije bez koje ne bi zamirisali svježi uštipci. Također zahvaljujemo i obitelji Rajič koja je srdačno ustupila prostor za sve stvari potrebne za ovaj dan gdje su ih prenijele vrijedne ruke naših domara Ante Lasića i Ante Divića te pomoćnice u nastavi Ružice Lasić. Recepte za tradicionalna jela prikupljala je profesorica Ivana Jukić od naših učenika, učitelja i ostalih djelatnika Škole koji su ih zapisivali uz pomoć svojih očeva, majki, baka i djedova. Recepti su i objelodanjeni u kuharici „Stopanjice manje zbori da ti ručak ne zagori!“ koju su kreativno osmislile i ukrasile profesorica Ivana Jukić i pomoćnice u nastavi Milena Dogan i Draga Grabovac. Ni mirisa ljekovitih trava i bilja nije nedostajalo. Mirisala je kadulja, ružmarin, lavanda, majčina dušica, a naš profesor Tonći Ćurčija mjesecima je brao i sušio ljekovito bilje niklo iz imotskog krša te ga vješto prezentirao javnosti u herbariju. Naši profesori Sanda Medić, Tonći Ćurčija, Marija Bubalo, Anela Kukavica, Veronika Galić, učiteljice Jona Glibota, Katija Nikolić, Anita Mater te pomoćnice u nastavi Milena Dogan i Zrinka Fakas počastili su nas starogradskim klapskim pjesmama, a naši učenici osmih razereda Ivan Vujčić, Mate Sočo i Jakov Tucak izveli su veselu i gromku gangu. Nakon pjesme o našem Imotskom, nekoliko učenika pročitalo je svoje radove o starim običajima Imotske krajine, a onda je uslijedilo natjecanje u prepoznavanju tradicionalnih jela koje je organizirala učiteljica Monika Bašić sa svojim učenicima iz 4. b razreda. Vidjeli smo slatko natjecanje u najboljim fritulicama koje je pripremila profesorica Ivana Jukić, a potom i natjecanje u poznavanju mirisa ljekovitih trava našeg zavičaja koje su pripremili profesorica Milka Stojić i profesor Tonći Ćurčija. Uz izmjenjivanje pjesme i natjecanja došlo se do najslađeg dijela u kojem su prisutni pozvani da kušaju i pomirišu naš zavičaj koji su im prezentirali, uz veliku volju, rad i trud, vrijedne ruke naših učenika, učitelja i ostalih suradnika. Degustiranje hrane uz veselo druženje i pjesmu okupilo je brojne Imoćane koji su se još jednom uvjerili da se sve hvalevrijedno, pa tako i okus naših tradicijskih jela, stvara, a ne rađa. Ana Nenadić, prof.
|
Osnovna škola "Stjepan Radić" Imotski |