2020-10-20 12:11:46

20. listopada - Svjetski dan jabuka

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Dan jabuka i Mjesec školskih knjižnica obilježili su učenici 4.a. Radili su na međunarodnom projektu izrade i razmjene strančinika pod pokroviteljstvom Međunarodne udruge školskih knjižničara koji se ove godine provodi uz temu Put do zdravlja i dobrobitiKako bi potaknula učenike na razmišljanje o zdravlju i pravilnoj prehrani učiteljica Njegač s njima je razgovarala o jabukama i malim pozitivnim promjenama koje svako od nas može unijeti u svoju prehranu kako bi smo bili zdraviji. Zatim su nastali straničnici s natpisom "An apple a  day keeps doctor away!" - “Jedna jabuka na dan -  doktor iz kuće van”

Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati te je tako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.

Sezona je jabuka, uživajte i vi u blagodatima ovog voća!

 

 

 

Osnovna škola "Stjepan Radić" Božjakovina