2021-10-15 13:40:39 Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje Svaku jesen udruže se marljive ruke učenika i obitelji te učiteljica razredne nastave u obilježavanju Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje. I kad pomislite da je sve već viđeno, istakne se u izložbenom prostoru neki sasvim drugačiji kruh, nikad manja buča, nepoznata sorta jabuke, kukuruz neobična oblika i boje. I zamiriše naša škola sasvim posebno, i svima nam je opet drago i milo. Vjeroučiteljica Marijana Gregurović kao nositeljica aktivnosti (u suradnji s učiteljicama Anitom Kobelščak i Monikom Barić) s učenicima je mnogo razgovarala o danima zahvalnosti. Izradili su plakate za učionice te uredili pano u predvorju. U nastavku pročitajte više o aktivnostima učenika i učiteljica razredne nastave povodom Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje. U fotogaleriji pogledajte učeničke radove i priloženi video Dramske skupine. Učenici 1. a obilježavali su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje kroz cijeli tjedan. Uključili su se u projekt Tjedan zdravog doručke te su kroz niz aktivnosti govorili o hrani i plodovima koje nam daje priroda. Na satu prirode i društva učili su kako nastaje kruh uz film Od zrna do pogače. Proučavali su o žitaricama od kojih nastaje brašno i što je sve potrebno za izradu kruha. Na satu Hrvatskog jezika učenici su slušali pjesmu "Kruh" te su nakon čitanja razgovarali o pjesmi i najdražem kruhu. Razgovarali su i o izrekama o kruhu. Kreativno su se izražavali te crtali kruh. Učenici 1. b razreda su na satu Hrvatskog jezika plastelinom modelirali razne vrste kruha i peciva, dok su na Satu razrednika uz pomoć plodova jeseni kreirali gospođu "Jesen". Dramsko-recitatorska skupina iskoristila je lijep jesenski dan te su učenici na otvorenom krasnoslovili stihove posvećene najšarenijem godišnjem dobu. Učenici 2. a razreda su na satu Hrvatskog jezika istraživali o poznatim izrekama o kruhu. Na satu Prirode i društva učenici su istraživali koji su sve sastojci potrebni za izradu kruha, a predstavnici razreda zajednički kruh izložili su u predvorju škole. Polaznici Eko-etno skupine bili su vrlo kreativni te su nakon filma "Od zrna do kruha" crtali stripove. Učenici 3. a uključeni u cjelodnevni odgojno obrazovni rad obilježili su Svjetski dan hrane – Dan kruha provodeći aktivnosti kroz cijeli tjedan. Na satu Hrvatskog jezika uz interpretaciju teksta učenici su ponavljali i vježbali pridjeve na način da su imenici kruh dodavali pridjeve (mekan, kukuruzni, ukusni…). Pogledali su video kako nastaje kruh te su istraživali i razgovarali o vrstama žitarica. Također su razgovarali o pekarskim proizvodima, omiljeni su opisivali, a ostali učenici su pogađali o kojem proizvodu je riječ. Dotakli su se i zdravog tanjura, što sve treba biti na zdravom tanjuru i ponovili da ne treba pretjerivati s pekarskim proizvodima u svojoj prehrani. Podijeljeni u skupine imali su zadatke; jedna skupina je trebala napisati izreke o kruhu koje znaju, a druga nacrtati neke od pekarskih proizvoda. Svoje radove izložili su na razrednom panou. Učenici 3. b razreda zajednički kruh stavili su u školski kutak. Odigrali su dva kviza kako bi provjerili što sve znaju o obilježavanju dana, o kruhu i njegovim sastojcima. Na TZK su odigrali igru Kruh-pecivo (igra Dan-noć). Naravno, na Hrvatskome jeziku učenici su radili prigodan tekst. Na kraju su uredili školski pano u razredu. U 4. a razredu učenici su na Satu razrednika pogledali kratki film o kruhu, razgovarali o kruhu, nacrtali omiljeni kruh ili pecivo, razgovarali o poslovicama o kruhu, zapisali ih i crtežima ukrasili pano. Tekst napisale učiteljice razredne nastave i uredila učiteljica Anita Kobelščak |
Osnovna škola Stubičke Toplice |