2017-10-25 11:09:07 Projekt „Mi jedemo odgovorno“ Otkako smo postali zlatna Eko škola odgovornost i eko nastojanja još su veća. Uključenjem u međunarodni projekt „We Eat Responsibly“ odnosno “Mi jedemo odgovorno“ nastojimo još više osnažiti zdrav način življenja među našim učenicima. Nositelji projekta su članovi Eko-odbora: koordinatorice projekta učiteljice Anita Kobelščak i Željka Kuzman te ravnateljica, tajnica, pedagog, domar i kuharica; od učenika iz svakog razrednog odjela po jedno dijete - Lucija Domitrek (1.a), Matej Erdelja (1.b), Mislav Aščić (2.a), Lori Šipek-Glavač (3.a), Lucija Pavić (3.b), Karlo Jagarčec (4.a), Patricija Petek (5.a), Karla Mirt (5.b), Magdalena Halužan (6.a), Lara Bakek (7.a), Ella Javoršćak (7.b) i Petar Benger (8.a). Naša tema je očuvanje bioraznolikosti (sorti) jabuka u našim voćnjacima. Većinu aktivnosti Eko-odbor odradio je posljednjih nekoliko tjedana: Analiza dostavljača jabuka u našoj školskoj kuhinji i postavljanje plana. Istraživanje o sortama i mjestu kupovine svježih jabuka lokalnih proizvođača. Izrada Knjižice sorti jabuka lokalnog područja. Posjet tradicijskom voćnjaku jabuka. Degustacija starih sorti jabuka i proizvoda od jabuka. Sudjelovanje na manifestaciji „Gljjivarenje v Stubakima“ i prezentacija projekta lokalnoj zajednici i šire.Prošli su tjedan učenici iz Eko odbora u pratnji eko koordinatorica posjetili tradicijski voćnjak jabuka u Gornjoj Stubici. Učenici su sudjelovali na radionici cijepljenja i kalemljenja starih sorti. Promatrali su i kušali različite sorte jabuka, te u školu donijeli sadnicu – zavirite u fotogaleriju. Sudjelovanje na manifestaciji „Gljjivarenje v Stubakima“ i prezentacija projekta lokalnoj zajednici i šire izuzetno je bilo zamijećeno i popraćeno. Učenici su mnogo su naučili o sortama jabuka u svome kraju i o tome kako vlastitim radom čine pozitivne promjene u lokalnoj zajednici.
Informacije o projketu sa stranice www.lijepa-nasa.hr:
Udruga Lijepa Naša prijavila se tijekom 2014. godine na natječaj Europske Komisije iz skupine DEAR (Development Education and Awareness Raising). Zajedno s 9 udruga iz 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmenta Education – FEE) osmisli smo projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom i nazvali ga „We Eat Responsibly“ odnosno “Mi jedemo odgovorno! (A vi?)”. Hrana je u središtu našeg života; i to na mnogo više načina nego što je samo dobrobit za naš mozak i tijelo koji bez hrane ne mogu normalno funkcionirati. Hrana je izvrstan komunikator između ljudi, pa čak i između društava s obzirom da danas vrlo raznoliki prehrambeni proizvodi i recepti putuju svijetom i pronalaze svoje mjesto u različitim kulturološkim i klimatskim uvjetima. Manje je poznata činjenica da je način na koji proizvodimo, konzumiramo i trgujemo hranom ključ svih globalnih izazova s kojima se čovječanstvo danas susreće. Naše odluke o hrani izravno utječu na zdravlje našeg planeta (vode, tla, ekosustava, biološke raznolikosti, korištenja energije, itd), klimatske promjene, smanjenje siromaštva, daljnji razvoj i rast populacije i javno zdravstvo. Bitno je osnažiti mlade da budu aktivni i odgovorni čimbenici naših prehrambenih navika i aktivnosti. Naravno, sve počinje s vlastitim izborom i nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada proizvodim (višak hrane), odakle dolazi hrana koju konzumiram, tko je i kako proizveo moju hranu i koji su raznoliki utjecaji proizvodnje i korištenja hrane na ljude i planet? Potraga za odgovorima je iznimno uzbudljivo putovanje koje će nam otvoriti oči, a kroz koje ćemo početi savjesnije postupati s hranom i doživljavati druge načine konzumiranja hrane te spoznati da i malim pomacima možemo napraviti razliku u svijetu. Projekt 'Mi jedemo odgovorno' koji će obuhvatit 1800 nastavnika, 65 000 osnovnoškolaca, 25 000 srednjoškolaca i studenata te 100 000 roditelja i članova lokalne zajednice je prvi pokušaj u EU u izgradnji školskog programa koji rješava ključno pitanje potrošnje hrane. Glavni cilj projekta je doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive. Motivirati ih na stjecanje novih vještina te djelovanja u smjeru globalno odgovornog načina konzumiranja hrane u novim državama članicama EU kroz ovaj akcijski orijentiran odgojno obrazovni program u Eko-školama i izvan njih. Partneri u realizaciji ovog programa su civilne organizacije iz 9 zemalja članica FEE: · GLOPOLIS (CZ) - vodeći partner Ostale partnerske organizacije: · TEREZA (CZ), · ŽIVICA (SK), · Društvo DOVES – FEE (SI), · Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (RO), · Bulgarian Blue Flag Movement (BG), · Udruga Lijepa Naša (HR), · Environmental Partnership Foundation (PL), · Nature Trust Malta (MT), · Vides Izglitibas Fonds (LV) Glavne poruke projekta: · Jedite odgovorno tako da se hranite zdravo te hranu birate prema etičkim načelima. · Konzumirajte hranu koja je dobra i za vaše tijelo i za okoliš. · Ne razbacujte se hranom. Kupujte i jedite samo ono što vam je potrebno. · Pametno postupajte s ostatcima hrane – darujte ih, nahranite životinje ili kompostirajte. · Kupujte domaću hranu ili hranu koje ima malen utjecaj na okoliš, te vodite brigu o tome tko je proizveo, tko isporučuje hranu i pod kojim uvjetima. · Pozitivnim duhom pristupite vizualnom izgledu hrane koju konzumirate (cijenite hranu po njenim nutritivnim vrijednostima a ne vizualnom izgledu) Ovim projektom želimo inspirirati i motivirati djecu i mlade, njihove nastavnike i roditelje, a ne prisiliti ih da promjene svoje životne navike na drastičan način. Ni u kom slučaju ne želimo izazvati osjećaj krivnje ili manje vrijednosti kod ciljanih skupina ovog projekta. No ipak moramo im pokazati da hrana ima veliki utjecaj na njih i na druge ljude diljem planeta. Ovim projektom želimo obuhvatiti sve komponente ljudske interakcije s hranom. Od proizvodnje gdje moramo voditi računa o potrošnji vode i uloženoj energiji, spriječiti zagađenje tla, očuvati biološku raznolikost te zaštititi prirodne značajke krajolika, očuvanju tradicijskih i kulturoloških vrijednosti svakog kontinenta, nacije i regije. Preko proizvodnje gdje ćemo paziti na očuvanje nutritivnih vrijednosti hrane, a pri tom zaštititi vode i zrak od potencijalnog zagađenja. Pa do konzumacije gdje ćemo paziti na količinu i kvalitetu hrane koji unosimo kako bi sačuvali vlastito zdravlje i produljili život, te zbrinjavanja viškova i osposobljavanja onih koji su gladni da proizvedu i konzumiraju dovoljno hrane za vlastite potrebe. Projekt će se realizirati u Eko-školama, zamišljen je tako da prati metodologiju Eko-škola prilagođenu temi projekta. Tijekom 3 godine, projekt će se realizirati u 100 Eko-škola u Republici Hrvatskoj (20 Eko-škola prve godine, te po 40 Eko-škola druge i treće godine). U svrhu projekta izradit će se međunarodna web stranica prevedena na hrvatski jezik koja će služiti kao osnovni alat i interaktivno sredstvo za realizaciju projekta. Web stranica izrađena za ovaj projekt ciljati će primarno na učenike (dobi: 10-16) i njihove nastavnike. Isto tako producirati će se i tiskati radni materijali „Ocjena prehrambenih navika“, „Metodologija projekta Mi jedemo odgovorno“ te upute za učenike u obliku letaka. Tijekom projekta organizirat će se radne skupine i seminari za odgovorne osobe, ravnatelje, nastavnike, odgajatelje, predstavnike lokalnih zajednica te zainteresirane organizacije, gospodarske subjekte i pojedince.
|
Osnovna škola Stubičke Toplice |