2020-10-23 14:05:42

20. listopada - Svjetski dan jabuka

Tradicija obilježavanja Dana jabuka započela je 1990. godine u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla). Cilj obilježavanja Dana jabuka je promicanje njenih zdrvstvenih kvaliteta i prikaz mnogobrojnih sorti jabuka. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

 

Jabuka je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.

Učenici u Matičnoj školi sa učiteljicom Blaženkom Dan jabuka obilježili su na satu Domaćinstva gdje su izradili kolač od jabuka, a od napornog posla zasladili su se kolačem i sokom od jabuka. 

Fotogalerija

 

Učenici u Bočkovcu Dan jabuka obilježili su izrađivanjem jabuka, istraživanjem o njezinim učicima na zdravlje. Svoje radove izložili su na panou. 

Fotogalerija 


Osnovna škola Sveti Petar Orehovec