2018-10-14 20:11:23 Kruh po starinski DOMAĆI KRUH IZ KRUŠNE PEĆI - KRUH PO STARINSKI Danas smo posjetili gospodarstvo naše učenice Leni Nendel u Fodrovcu. Dočekala nas je Lenina mama Ivana Nendel i baka Barica Širjan u narodnoj nošnji staroj 150 godina i pokazala nam kako se nekad pripremalo više kruhova koji su se pekli u krušnoj peći. Saznali smo da se dio brašna treba opariti, a dio umijesiti s kvasom. Kad se to pomiješa, tijesto treba dugo mijesiti i nakon toga tijesto ostaviti da se diže. Lenina baka demonstrirala nam je pečenje kruha i štrukli u krušnoj peći koju također treba znati pripremiti za pečenje kruha, štrukli ili pizze. Saznali smo i što je ožegač, omelo, loparka. Ne možemo vam opisati poseban okus štrukli koji smo osjetili kad smo probali ukusne štrukle pečene u krušnoj peći. Pitali smo za tajnu prefinih štrukli, a recept glasi: "Najvažnije je umijesiti ručno tijesto, imati domaći sir, unijeti dušu u sve i peći ih u krušnoj peći ."Hvala još jednom ljubaznim domaćinima.
OBILJEŽAVANJE DANA ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE Cijeli ovaj tjedan u našoj školi, PŠ Fodrovec, tekle su pripreme povodom Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje. Marljivi učenici i njihove učiteljice donosili su u školu razne plodove, stare alate koji su se koristili u obradi zemlje i pripremi kruha, te učili o kulturnom ophođenju prema kruhu. Zahvalni smo našim vrijednim majkama i bakama na ukusnim slasticama od brašna koje su napravile i koje su učenici danas donijeli u školu i tako nas podsjetile kakvo bogatstvo imamo. Prigodnim programom zahvalili smo svima koji mukotrpnim radom pridonose da se kruh nađe na našem stolu. Blagoslov kruha i plodova zemlje obavio je župnik Krunoslav Detić. |
Osnovna škola Sveti Petar Orehovec |