2021-09-13 14:39:00 Projekt Školska shema – prateće obrazovne mjere / Učenici slušali predavanja, kušali voće i proveli sat u školskom vrtu i voćnjaku
Tako su mogli naučiti koje voće ili povrće je najbogatije pojedinim vitaminima i kakve su posljedice njegova nekonzumiranja na ljudsko zdravlje. Poseban naglasak predavači su stavili na koncept održivog razvoja u planiranju obroka. Učenici su naučili da je svako voće ili povrće zdravo, dokle god je sezonsko ili svježe. Ako niste u mogućnosti uzgajati vlastito voće ili povrće, predavači savjetuju da kupujete od lokalnih proizvođača, sezonsko i uvijek svježe. Višak povrća ili voća nikako ne bacajte jer na taj način bacate nečiji trud i zalaganje pa tako i novac, nego pretvorite u dugotrajnije prerađevine. Učenici 5.a i 5.b razreda potom su prisustvovali satu kušanja različitih sorti jabuka. Posebno smo ponosni što su uz dvije kupovne sorte, četiri sorte jabuka na kušanju bile upravo iz našeg voćnjaka. Svakako je dobro spomenuti da su upravo najbolje ocjene i dobile jabuke iz našeg voćnjaka zbog svoje sočnosti i osvježavajuće slatkog okusa. Najbitnija stvar koju su naučili jest da malena oštećenja na kori jabuke ili njen „nesavršen izgled“ ne utječu na kvalitetu okusa i dobrobiti koje ova kraljica voća pruža. Učenici 7.a, 8.a i 8.b razreda u školskom vrtu i voćnjaku dobili su pregršt praktičnih savjeta za uzgoj voćaka u voćnjaku te voća i povrća u plasteniku. Nisu nas iznenadili savjeti da ne koristimo umjetna gnojiva i sredstva za prskanje voćaka budući da ih i mi izbjegavamo. Također, primili smo pohvale za postavljanje hotela za korisne kukce budući da su oni čuvari vrta i voćnjaka. Savjetovali su nam da za proizvodnju u plasteniku izvedemo sustav navodnjavanja i podignemo visoke gredice. Nadamo se da će nam se trudom i zalaganjem i ta želja ostvariti. Ana – Maria Beatrice Šikić Više fotografija u fotogaleriji |
Osnovna škola Svibovec |