2022-09-29 09:33:19 29. rujna - Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane 29. rujna obilježavamo Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane. Odluka se temelji na UN-ovom Programu globalnog razvoja za 2030. i potrebi da se do 2030. godine smanje velike količine otpada od hrane na globalnom nivou. Cilj je prepoloviti otpad od hrane po stanovniku na maloprodajnom i potrošačkom nivou te smanjiti gubitke hrane u proizvodnji i opskrbnom lancu.
Prema podacima UN jedna trećina hrane koja se godišnje proizvodi u svijetu za prehranu ljudi, (oko 1,3 milijarde tona), izgubljena je ili bačena, dok je istovremeno preko 821 milijuna ljudi kronično pothranjeno. U Europskoj uniji svake godine se baci oko 90 milijuna tona hrane, odnosno 173 kilograma po osobi. Prema procjenama u Republici Hrvatskoj baci se oko 400 000 tona hrane godišnje.
Kako bismo pobudili svijest naših učenika i smanjili bacanje hrane ovaj poster izvjesili smo u hodnik kraj kuhinje. U namjeri da se što manje hrane baci pitamo vas, koje biste jelo voljeli vidjeti na školskom jelovniku? Pišite nam u komentarima.
Ana - Maria Beatrice Šikić,
učiteljica prirode, biologije i kemije
|
Osnovna škola Svibovec |