2022-12-30 16:21:10 Smanjili smo količinu bačene hrane u našoj školskoj kuhinji za 60% Znate li da prosječan stanovnik Hrvatske godišnje baci 84 kilograma hrane u smeće? Znate li da se u našoj školi do nedavno u smeće bacalo dosta hrane? Odlučili smo to promijeniti! Projekt „Za više sreće, ne bacam hranu u smeće“ krenuo je s provođenjem početkom studenog 2022. i trajat će do lipnja 2023. Uključeni su svi učenici i zaposlenici Škole. U projektnom timu su ravnateljica Anica Vragović, stručni suradnici, svi razrednici te kuhari Škole. Koordinatorica projekta je pedagoginja Valentina Habunek Mrazović. Učenici razredne nastave tijekom studenog i prosinca natjecali su se tko će baciti manje hrane, pojesti najviše kuhane hrane i povrća, tko će biti u kuhinji najuredniji, najljubazniji prema kuharima, drugim učenicima i zaposlenicima škole, tko lijepo čeka na red i sl. Razredu koji u navedenom bude najbolji obećana je bila posebna slatka nagrada- torta naše kuharice Anite Novosel. U drugom polugodištu natjecat će se učenici predmetne nastave. Želimo smanjiti količinu bačene hrane u smeće, potaknuti učenike da osvijeste problem bacanja hrane u smeće, potaknuti ih da jedu zdravu i kuhanu hranu. Također željeli bi razviti zdrave prehrambene navike, kulturu pristojnog ponašanja u blagovaonici, ekološku svijest o problemu bacanja hrane te formirati jelovnik prema željama učenika. Da je projekt uspješan pokazuju i brojke - količina bačene hrane smanjena je za 60 %, a nadamo se da će tako i ostati. S obzirom da su učenici pokazali veliku motiviranost i želju za promjenom, kuhari naše Škole Anita Novosel i Krešimir Car, odlučili su sve razrede koji su sudjelovali u ovom polugodištu nagraditi slatkom nagradom- tortom, a organizirali smo i prigodnu podjelu diploma. Hvala svim učenicima i zaposlenicima Škole za doprinos projektu te Dr. Oetkeru na donaciji sastojaka za torte. Više u fotogaleriji. Pedagoginja Valentina Habunek Mrazović |
III. Osnovna škola Varaždin |