2023-04-03 14:37:36

Izložba i radionica Dobar tek

Učenici drugih razreda u pratnji učiteljica Mirjane, Suzane, Anje te pomoćnica u nastavi Tajane i Iris posjetili su u petak, 31. ožujka izložbu o kulturi hrane na varaždinskom području kroz prošlost i sadašnjost te s naznakama prehrane budućnosti.

Izložba Dobar tek postavljena je u palači Herzer, a podijeljena je na nekoliko tematskih cjelina - Proizvodnja hrane, Trgovina hranom, Tržnica, Kuhinja, Smočnica, Hrana kao likovni motiv, Za stolom i oko stola, Ugostiteljstvo i Hrana budućnosti.

Učenicima je izložbu predstavila muzejska pedagoginja Jelena te im na zanimljiv i pristupačan način prikazala put hrane od zemlje i sjemenke do stola.

Naglasak je na tradicijskoj prehrani, načinu kuhanja, spremanju hrane u prošlosti, konzerviranju hrane i sl. Učenicima su bili zanimljivi postavi opreme nekadašnjih kuhinja tzv. ,,črna kuhnja“ i ,,bela kuhnja.“

,,Kuhinja je oduvijek srce svakog doma. Uz otvorenu vatru koja je bila zaštita te izvor svjetlosti i topline, pripremala se hrana i stvarali običaji.“

Uz raskošno postavljeni stol iz 18. stoljeća i srebrni pribor za jelo učenici su nakratko uplovili u neka prošla vremena.

Nakon izložbe učenici su imali zanimljivu radionicu jer su prema predlošku talijanskog slikara Giuseppea Arcimbolda (Portret) izradili portrete likova izrađene od voća i povrća.

Birajući oblike i boje voća i povrća učenici su ostvarili zanimljive, predivne portrete koje su s ponosom prezentirali na kraju radionice.

Izložba je otvorena do kraja godine te pozivamo sve roditelje, braću i sestre da pogledaju ovu zanimljivu izložbu, a mi se veselimo sljedećem satu u muzeju.

Kako nam je bilo, provjerite u fotogaleriji.

Učenici i učiteljice drugih razreda


III. Osnovna škola Varaždin