2023-04-03 14:37:36 Izložba i radionica Dobar tek Učenici drugih razreda u pratnji učiteljica Mirjane, Suzane, Anje te pomoćnica u nastavi Tajane i Iris posjetili su u petak, 31. ožujka izložbu o kulturi hrane na varaždinskom području kroz prošlost i sadašnjost te s naznakama prehrane budućnosti. Izložba Dobar tek postavljena je u palači Herzer, a podijeljena je na nekoliko tematskih cjelina - Proizvodnja hrane, Trgovina hranom, Tržnica, Kuhinja, Smočnica, Hrana kao likovni motiv, Za stolom i oko stola, Ugostiteljstvo i Hrana budućnosti. Učenicima je izložbu predstavila muzejska pedagoginja Jelena te im na zanimljiv i pristupačan način prikazala put hrane od zemlje i sjemenke do stola. Naglasak je na tradicijskoj prehrani, načinu kuhanja, spremanju hrane u prošlosti, konzerviranju hrane i sl. Učenicima su bili zanimljivi postavi opreme nekadašnjih kuhinja tzv. ,,črna kuhnja“ i ,,bela kuhnja.“ ,,Kuhinja je oduvijek srce svakog doma. Uz otvorenu vatru koja je bila zaštita te izvor svjetlosti i topline, pripremala se hrana i stvarali običaji.“ Uz raskošno postavljeni stol iz 18. stoljeća i srebrni pribor za jelo učenici su nakratko uplovili u neka prošla vremena. Nakon izložbe učenici su imali zanimljivu radionicu jer su prema predlošku talijanskog slikara Giuseppea Arcimbolda (Portret) izradili portrete likova izrađene od voća i povrća. Birajući oblike i boje voća i povrća učenici su ostvarili zanimljive, predivne portrete koje su s ponosom prezentirali na kraju radionice. Izložba je otvorena do kraja godine te pozivamo sve roditelje, braću i sestre da pogledaju ovu zanimljivu izložbu, a mi se veselimo sljedećem satu u muzeju. Kako nam je bilo, provjerite u fotogaleriji. Učenici i učiteljice drugih razreda |
III. Osnovna škola Varaždin |