2011-10-20 23:07:10 Najdraža pita od jabuka grofice Anke Jelačić U integraciji s nastavom Rkt vjeronauka odlučili smo povodom Dana jabuka, a nadovezujući se na Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje ispeći pitu od jabuka za koju vam dostavljamo recept i pripremiti voćnu salatu. Pošto smo već bili na Marunadi u Lovranu s našim roditeljima i upoznali mnoge darove jeseni, donijeli smo mnoge od njih, a neke iskoristili i za pripremu voćne salate. . Slika 1. Naši vrijedni dječaci vješto sijeckaju voće U školi i pekari saznali smo da se posebna pažnja prilikom pripremanja jela mora posvetiti higijeni i zato smo ponijeli pregače, kuhinjske krpe, kuharske kape, zatim zdjelice, noževe, namirnice… i prionuli na posao.
Slika 2. Djevojčice su bile vještije u ribanju jabuka Pitu smo radili po starom receptu grofice Anke Jelačić. Tijesto smo mijesili, jabuke ribali, tukli snijeg od bjelanjaka, ribali koru limuna, posložili u tepsiju, pekli i naravno – pojeli! Bilo je jako ukusno.
Slika 3. HURA! Naša prva pita je uspjela!
Slika 4. Kod nas vrijedi zlatno pravilo: Sve što napravimo moramo i sami probati!
Slika 5. Nakon uspješno obavljenog posla svi su bili zadovoljni i jedva čekali degustaciju
Slika 6. Evo još samo malo i ukusna voćna salata je gotova
Slika 7. Uživali smo u rezultatu rada naših malih ručica Dečki su se iskazali u izradi voćne salate. Bilo je tu raznih darova jeseni: grožđa, mandarina, još pokoja voćka i naravno, opet vrlo zdrave i ukusne jabuke. Dodali smo šećera, cimeta, promiješali i počastili sve prisutne. Dobili smo same pohvale.
Ponosni smo na našu prvu pitu od jabuka za koju vam dostavljamo recept.
Najdraža pita od jabuka grofice Anke Jelačić
Tijesto: 40 dag brašna 15 dag maslaca 10 dag šećera 3 žutanjka malo vrhnja, korica limuna Tijesto podijeliti u dva dijela. Slaži: tijesto, nedjev, tijesto i peci na 200 °C. Pred kraj pečenja prelij preljevom. Vrati u pećnicu i pusti da se suši.
Nadjev: 1 kg jabuka, limunov sok 8 dag šećera
Preljev: 3 bjelanjka, 3 žlice šećera Šećer kuhaj u malo vode dok zgusnuta smjesa provučena među prstima ne oblikuje nit. Tu smjesu polako ulijevaj u snijeg i miješaj dok smjesa ne postane gusta. DOBAR TEK! |
Osnovna škola "Turnić" Rijeka |