2016-03-23 21:21:00 Kako uljepšati Uskrs Uskrs se bliži i uskoro očekujemo goste. Želite li iznenaditi goste i rodbinu mi vam pod opširnije donosimo nekoliko zanimljivih ideja, nadamo se da će vam se svidjeti.
Jaffa keksi u obliku jaja
Sastojci Biskvit: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašnaŽele: 3,5 dcl ocijeđene naranče 1 vrećica želatine 3 žlice šećeraGlazura: 200 gr čokolade za kuhanje 6 žlica uljaOstalo: 3 žlice marmelade naranča (mandarina) sobne temperature po želji za ukrašavanje bijela čokolada malo ulja
Priprema
Biskvit Žumanjke i bjelanjke odvojite. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U žumanjke dodajte šećer i miksajte dok ne postanu svilenkasti. Postepeno dodajte brašno i umiješajte. Na kraju dodajte bjelanjke, i kuhačom ili pjenjačom lagano sjedinite.Veliku tepsiju nauljite i lagano pobrašnite, te u nju ulijte pripremljenu smjesu.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 10 minuta ili kod ne požuti.
Kada je pečeno ostavite da se ohladi.
Premažite sa marmeladom sobne temperature.
Žele od naranče Želatinu pripremite po uputama na vrećici i pustite da odstoji, preporučujem da to radite u zdjelici u kojoj ćete ju poslije topiti. Naranče ocijedite pa procijedite kroz gusto cjedilo ka odvojite sok od sitnih mrvica. U sok od naranče dodajte šećer i promiješajte. Želatinu u lončiću stavite na laganu vatru da se otopi. Vatru smanjite na najmanje. Istopljenu želatinu ulijte u pripremljen narančin sok i promiješajte.
Kad primijetite da želatina čvrsne prelijte ju preko marmelade.
Stavite u frižider da se stegne oko 3 sata. Prije nego prelijete glazuru, izvadite iz frižidera barem 15 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi.
Čokoladna glazura Čokoladu i ulje istopite na pari. Ostavite otopljenu čokoladu da se malo ohladi, jer će pretopla čokolada rastopiti žele. Prelijte preko želea još dok je čokolada tekuća, razmažite, protresite i vratite u frižider da se do kraja učvrsne.
Izrezivanje i ukrašavanje Jaffa keksića Ukoliko želite izrezivati željeni oblik, potrebno je kolač izvaditi barem 15 minuta da stoji na sobnoj temperaturi, da ne puca prilikom rezanja. Kalup lagano, pažljivo utisnite u kolač, pa izvucite oblik.
Ukoliko želite da vam jaja budu prošarana bijelom čokoladom, istopite na pari malo bijele čokolade sa par kapi ulja i kada se malo prohladi stavite u tuljac od masnog papira i pravite šare po čokoladi. Nakon ukrašavanja stavite u frižider da se stegne. Isto 15 minuta prije rezanja neka stoji na sobnoj temperaturi da se lakše reže. Možete crtati i direktno na izrezanom jajetu, lijepiti cvjetiće ili sl.
Zečja torbica
Potrebno: 3 plastična ili kartonska tanjura olovka škare spajalica rozi kolaž vata kist vodene boje crni flomaster čokoladna jajašca roza vrpca
Upute: Pomoću jednog tanjura na drugim tanjurima iscrtajte olovkom dio koji ćete kasnije upotrijebiti za uši. Škarama pažljivo izrežite takva 2 djela. Uzmite spajalicu i spojite ta 2 djela na jedan cijeli tanjur tako da izgleda kao da ima uši. Uzmite ostatak tanjura od rezanja uši za vašu torbicu, budite pažljivi tako da bude stavljen s one strane na kojoj se vide uši i da izbočeni dio tanjura bude prema van. Pomoću spajalice spojite rubove tanjura. Uzmite rozi kolaž papir i škare. Izrežite još jedne uši ali tako da vam ostane najmanje 1 cm mjesta od ruba. Nakon toga ih zaljepite u sredinu. Zatim uzmite crni flomaster i pred kraj tanjura nacrtajte 2 malena pravokutnika koja se dodiruju koja će izgledati kao zubi. Od malo vate, oblikujte dvije kuglice, pa ih zaljepite s lijeve i desne strane pravokutnika. Između tih kuglica vata, od rozog kolaž papira izrežite manji krug i zaljepite ga malo iznad kuglica vata. Napravite još jednu kuglicu od vate pa je pomoću vodenih boja obojajte u rozo i pustite da se osuši 5 minuta. Kad se osušila otkinite mali dio i zaljepite ju iznad kuglica vate. Iznad rozih vata s crnim flomasterom nacrtajte oči. Iza u džepić stavite mala čokoladna jajašca i poslužite prijateljima.
Viseći ukrasi
Potrebno: plastični tanjuri u boji slike jaja škare ljepilo špaga
Upute: Uzmite plastične tanjure u boji i probušite rupu na vrhu. Kroz rupu provucite špagu zavežite čvor s jedne strane. Uzmite škare i slike jaja. Izrežite jaja i zaljepite ih na leđnu stranu. Dobivene ukrase objesite na neko vidljivo mjesto.
Sretan i blagoslovljen Uskrs Vama i Vašoj obitelji! |
Osnovna škola "Turnić" Rijeka |