2012-12-01 12:48:32 Više čokolade, više šanse za Nobela!? Ako volite jesti čokoladu, vjerojatnost da ćete osvojiti Nobelovu nagradu je znatno veća, barem tako tvrdi nova studija nedavno objavljena u uglednom časopisu New England Journal of Medicine
Voditelj studije Franz Messerli i sam je ljubitelj čokolade, osobito tamnijih sorti, podrijetlom je iz Švicarske, a trenutačno živi u New Yorku. U svojem istraživanju krenuo je od nekih rezultata koji su otkrili da antioksidansi flavanoli kojih ima u čokoladi, ali i u crnom vinu i zelenom čaju, poboljšavaju protok krvi kroz mozak čime povećavaju kognitivne sposobnosti i ublažavaju demenciju. Potom je pokušao utvrditi postoji li povezanost između broja Nobelovih nagrada koje je neka zemlja osvojila na milijun stanovnika i razina potrošnje čokolade u njoj. Rezultati su pokazali da je sprega toliko velika da je gotovo linearna r=0,791. Kada je iz studije isključio Švedsku, koja je domovina Nobelove nagrade pa bi mogla biti pristrana, korelacija je postala još snažnija: r je narastao na 0,86 (pogledajte grafikon desno dolje). Korelacija
No kritičari ističu da se Messerli u svojoj studiji nije držao važnog znanstvenog načela prema kojem korelacija ne podrazumijeva uzročno-posljedičnu vezu. Naime, postoji mnogo različitih čimbenika koji su međusobno povezani, a mogli bi imati sličan utjecaj. Jedan od njih je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika. Primjerice, skandinavske su zemlje osvojile veliki broj Nobelovih nagrada, a također su i značajni potrošači čokolade. Slično vrijedi i za Švicarsku. Jedan od mogućih načina da se objasni utvrđena korelacija u tim zemljama jest taj da se zaključi da stanovnici država s visokim BDP-om konzumiraju više čokolade jer si je mogu priuštiti. Istovremeno su u takvim zemljama izdvajanja za znanost i obrazovanje znatno veća. Izvor: tportal.hr |
Osnovna škola "Viktor Car Emin" Donji Andrijevci |