2019-10-25 15:35:00 Stajun od lumblije u našoj školi
Predavanje o svisvetskim običajima i tradiciji pravljenja lumblije Zašto se Svi sveti slave baš 1.11.? Koliko je stara svisvetska tradicija na zapadnom dijelu otoka? Koji je najvažniji sastojak lumblija? Koji sastojak upadljivo nedostaje u receptima lumblija i što nam to govori? Što su to kolinde? Na ova i druga pitanja pokušao je odgovoriti predavač u sklopu manifestacije „Stajun od lumblije“. Učenici su tako mogli doznati da su Svi sveti sve do sredine 19. st. bili zaštitnici i Vele Luke i da je to bio najveći godišnji blagdan u punom smislu te riječi. U prošlosti kada je meso bilo izuzetak na stolu, a ne pravilo, na Sve svete bi se obavezno peklo meso i kušalo mlado vino. Slušali su i o kolačima koji se taj dan pripremaju, kao što su gibanice na sjeveru Hrvatske ili kruh Svi svetih u talijanskoj Toscani, ali i pogače na istočnoj jadranskoj obali. Mogli su doznati kako je njihova poveznica upravo pšenično brašno, koje je u prošlosti također bio izuzetak na našim stolovima, ali i zašto nema jaja u receptima lumblija. U ovom predavanju u kojem su učenici aktivno sudjelovali s brojim komentarima i pitanjima, naglašeno je da su lumblije poseban i dragocjen kolač čiju stoljetnu tradiciju moramo i dalje čuvati, te da je riječ o zajedničkoj baštini zapadnog dijela otoka. |
Osnovna škola "Vela Luka" |