2020-12-08 10:29:03

Školski medni dan

U našoj školi 7. prosinca 2020. godine obilježen je “Školski medni dan” na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Učenicima prvih razreda podijeljeni su paketići s medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med i edukativna slikovnica. Ovaj Program ima za cilj: promociju meda lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku, povećanje unosa meda u prehrani djece,  podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost. Ukupno je 23 prvašića OŠ Velika Pisanica dobilo staklenku mada te edukativne materijale. Davno prije nego što je čovjek počeo hodati ovom planetom, njome su vladale pčele i stvarale med. Med, taj slatki, ukusni, gusti sok i dan danas jedan je od najznačajnijih proizvoda za naše zdravlje. Korisnost meda ide mnogo dalje od samo pukog sladila odličnog ukusa. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.

Med (jedna žlica ima oko 64 kalorije) je izvrstan izvor jednostavnih ugljikohidrata - glukoze i fruktoze koji su lako iskoristivi za stvaranje energije, osim toga med je poznat po tome da zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Ako želite sami osjetiti neke od koristi meda, evo nekoliko savjeta za vas:

1. Idući put kad krenete vježbati, otopite žlicu meda u ustima kako biste dobili još više energije.

2. Ako se osjećate potišteno i letargično ujutro, probajte med. Namažite ga na tost ili njime zamijenite šećer u čaju za dodatni nalet energije.

3. Kako su škola i brojne izvannastavne aktivnosti, fizički naporne za učenike, pripremite djeci  sendviče s malo maslaca i medom kako bi dobili dovoljno energije za cijeli dan.

Kad med uzimate u raznim napicima (čajevima i sl.) morate paziti da čaj nije prevruć jer se prevelikim zagrijavanjem gube ljekovita svojstva meda. Med treba biti potpuno otopljen u tekućini, jer samo će ljudski organizam potpuno iskoristiti njegove ljekovite tvari. Uzimamo li med bez tekućine, poželjno ga je držati u ustima sve dok se ne otopi. U nastavku pogledaje Ppt prezentaciju.


Osnovna škola Velika Pisanica