2017-06-19 12:44:28 Projektni dan Mi jedemo odgovorno Dana 30. svibnja održan je projektni dan Mi jedemo odgovorno vezano uz cjelogodišnji projekt udruge Lijepa naša. U projektu su sudjelovali i gosti iz Podravke, gospođa Ana Lukčin i gospodin Zoran Delić. Učenici su najprije sa svojim učiteljima voditeljima imali različite radionice na zadanu temu u kojima su istraživali, igrali se, kuhali, pekli… Popis svih radionica i aktivnosti: Učitelj / ica Naziv radionice Kratak opis radionice Tatjana Bon Sezonski jelovnici Piramida zdrave prehrane Jedemo zdravo Sezonske namirnice Sezonski jelovnici Prezentacija jelovnika Kristina Ujčić-Čučak Sezonski jelovnici Na nastavi prirode i društva, u cjelini Zdravlje, učili smo o pravilnoj prehrani, zdravim namirnicama i obrocima koje moramo jesti. Na ovome projektnom danu učenici su podijeljeni u skupine po godišnjim dobima. Najprije su napravili popis voća i povrća što dozrijeva u određeno godišnje doba, a zatim su morali osmisliti i oslikati jelovnike (zajutrak, doručak, ručak, večera). Dunja Vrban- Ivoš Drukčiji pogled na kekse Učenici rade istraživanje o udjelu šećera u pićima koje konzumiraju. Analiziramo istraživanje. Čitanje priče Drukčiji pogled na kekse. Razgovor o priči. Traženje recepata za izradu zdravih pića. Sanja Anđelić Zdravo,ukusno i kreativno Maštovitom pripremom jela potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane. Učenici u grupama slažu voćne ražnjiće. Mihaela Damijanjević Drukčiji pogled na kekse Učenici rade istraživanje o udjelu šećera u slatkišima koje konzumiraju. Analiziramo istraživanje. Čitanje priče Drukčiji pogled na kekse. Razgovor o priči. Izrada umne mape o svježoj hrani i visoko prerađenoj hrani. Traženje recepata za izradu zdravih grickalica. Miljenka Rumora Zdravo,ukusno i kreativno Maštovitom pripremom jela potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane. Učenici u grupama slažu voćne ražnjiće. Nataša Brumen- Stijelja Zdravo,ukusno i kreativno Maštovitom pripremom jela potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane. Učenici u grupama slažu voćne ražnjiće. Ines Doričić Zdravo,ukusno i kreativno Maštovitom pripremom jela potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane. Učenici u grupama slažu voćne ražnjiće. Ksenija Laleta - Puž Društvenim igrama do zdravstvenih navika Učenici u grupama osmišljavaju i kreiraju društvene igre (nalik na Monopoly) u kojima polja ispunjavaju dobrim odnosno lošim izborom namirnica. Prezentacija društvenih igara po skupinama uz igranje igre (svaka skupina igra društvenu igru druge skupine). Martina Bugarin Istraživači zdravih napitaka Razgovor s učenicima o svježoj i o visokoj prerađenoj hrani. Pretilost i zdravstveni problemi. Čitanje i razgovor o priči Drugačiji pogled na kekse. Film o palminom ulju. Izrada zdravih napitaka - smoothia Ester Acinger Reći ću ti kakav si prema onome što jedeš Izrada plakata prema provedenom istraživanju I ispisivanje izreka na zadanu temu Mihovila Čeperić- Biljan Haiku radionica Intervju s kuharom Pisanje haikua na temu hrana buča, lubenica,… Pitanja i provođenje intervjua s gosp.Zelićem Dolores Lisac Dizajn ambalaže,vrećica za kupovinu Otiskivanje motiva voća I dekupaž vrećica za kupovinu Vedran Gergorić Pjevanje Pjevanje narodnih pjesama o hrani.(narodni običaji) Klara Starkl Crnković Priprema zdravog kolača od zobenih pahuljica i jabuke/mrkve – Preporuka za doručak Učenici 8. b prenose znanje 5.b. U grupama izrađuju dvije vrste kolača i plakate o upotrjebljenim namirnicama i o njihovoj kalorijskoj i nutritivnoj vrijednosti. Prezentiranje gotovog kolača i recepta drugim učenicima i učiteljima škole. Irena Mičetić Healthy and unhealthy food survey Učenici su proveli anketu o zdravim navikama i napravili imovie. Dolores Subotić Shortbread Učenici su ispekli tradicionalne škotske kekse - shortbread Anita Badurina Priprema zdravog kolača od zobenih pahuljica i jabuke/mrkve – Preporuka za doručak Učenici 8. b prenose znanje 5.b. U grupama izrađuju dvije vrste kolača i plakate o upotrjebljenim namirnicama i o njihovoj kalorijskoj i nutritivnoj vrijednosti. Prezentiranje gotovog kolača i recepta drugim učenicima i učiteljima škole. Robert Marušić Priprema zdravog kolača od zobenih pahuljica i jabuke/mrkve – Preporuka za doručak Učenici 8. b prenose znanje 5.b. U grupama izrađuju dvije vrste kolača i plakate o upotrjebljenim namirnicama i o njihovoj kalorijskoj i nutritivnoj vrijednosti. Prezentiranje gotovog kolača i recepta drugim učenicima i učiteljima škole. Mirela Babić Slatko bez šećera S obzirom da u razredu imamo učenika koji boluje od celijakije, učenici su pripremali slastice s namirnicama bez glutena. Pripremili su voćni pudding s chia sjemenkama I dvije torte s voćem i orašastim plodovima. Snježana Mervcich Haiku radionica Intervju s kuharom 5.a rad s Mihovilom Čeperić-Biljan Pisanje hakua na temu hrana buča, lubenica,… Pitanja i provođenje intervjua s gosp.Zelićem Davor Kolarić Zdrav doručak Učenici su pripremali smoothie od svježeg voća. Gordana Frol Ječam-hrana od prapovijesti do danas Tema je izabrana u skladu s obrokom koji se priprema u suradnji s Podravkom, a to je ječam s piletinom i povrćem. Učenici su radili u grupama, proučavali kako se u pojedinim povijesnim razdobljima upotrebljavao ječam. Izradili su plakat. Dean Marin Zdrava prehrana – hranimo se zdravo Učenici su izradili dva plakata zdravog načina prehrane, i piramide zdrave prehrane. Kristian Obradović Zdrava prehrana – hranimo se zdravo Učenici su izradili dva plakata zdravog načina prehrane, i piramide zdrave prehrane. Loredana Zima Krnelić Zdravi kruh Učenici su napravili zdravi kruh bez brašna od zdravih sastojaka (lan, suncokret, psyillium, zob, bučine sjemenke, sezam, himalajska sol, kokosovo ulje). Osim toga izradili su plakat u kojem su prikazali nutritivne vrijednosti sastojaka od kojih su radili kruh. Kristina Starčević Nahranimo svoje tijelo Rad u grupama – učenici su izrezivali i lijepili određene namirnice na odgovarajuća mjesta na zadane teme “Semafor zdrave prehrane,”, “Piramida zdrave prehrane “ “Jedem zdravo i odgovorno Gordana Luketić Božje bilje Upoznavanje s Božjim biljem, rad u grupama; izrada plakata na zadanu temu –duga zdrave prehrane. Biserka Petrović Samoniklo jestivo bilje primorskoga kraja Prikupljanje jestivog bilja, određivanje vrsta i priprema jela (salate) Pogledajte video: Nakon toga je Ana Lukčin, koordinatorica aktivnosti Podravke za učenike od četvrtog do osmog razreda održala predavanje, radionicu i kviz u sklopu njihovog projekta Zdravi odmor. Učenici su poslušali predavanje, a nakon toga sudjelovali u kvizu. Najuspješniji su nagrađeni Podravkinim proizvodima. Zatim su pojedinci vezanih očiju trebali po okusu prepoznati različitu hranu, što se pokazalo zabavnim, ali i teškim. Za to je vrijeme poznati TV kuhar Zoran Delić pripremao obrok za sve učenike naše škole (ječam s povrćem i piletinom) čemu smo se svi posebno veselili. Na kraju su učenici svoje uratke predstavili u predvorju škole kako bi se mogli vidjeti, a i probati. Svoje proizvode predstavio je vlasnik OPG-a iz Dalja gospodin Matija Loboda, pa se moglo kupiti i ekološki uzgojenih jagoda, višanja, domaćih sokova i marmelada. Pogledajte:
|
Osnovna škola "Vežica" Rijeka |