2022-10-13 08:31:57

Obilježavanje Tjedna školskog doručka

Od 10. do 14. listopada 2022. godine u školi se posebna pažnja posvećuje važnosti zdravog doručka i obilježava se Tjedan zdravog školskog doručka. Kao što je najavljeno, odrađuju se satovi razrednika na temu zdrave prehrane i važnosti zdravog doručka te se izrađuju likovni radovi, plakati i ispisuju poruke. Za učenike od 1. do 4. razreda je školska kuharica Vesna Hrnčić s razrednim učiteljicama i nastavnim osobljem iz Srednje škole Arboretum Opeka, čiji učenici u školskoj kuhinji OŠ Vinica obavljaju stručnu praksu, priredila degustaciju zdrave hrane, a također je i školski jelovnik u tom duhu. Za učenike od 5. do 8. razreda odrađena je radionica pripreme zdrave hrane, a vodila ju je učiteljica Jelena Đurak te školska kuharica. Iz svakog razreda sudjelovala su po tri učenika te su bili podijeljeni u četiri grupe. Peti razredi pripremali su voćne i povrtne napitke (smoothie), šesti razredi su pripremali zdrave kaše, sedmi su razredi izrađivali zdrave namaze (od slanutka, ostalog povrća i tune), dok su osmaši pripremili ukusne i zdrave mafine. Radionicu su posjetili i ostali učitelji i stručni suradnici škole te ravnateljica. Radionica je bila izuzetno uspješna, a najveći uspjeh je bio taj što su djeca uvidjela da je pripremljena zdrava hrana i jako okusna, a možda ju inače ne bi ni probali. Na satovima informatike učenici su kroz tjedan rješavali anketu na temu zdravog doručka, zdrave hrane i  prehrambenih navika učenika i njihovih obitelji.

Područna škola Natkrižovljan obilježila je Tjedan zdravog školskog doručka edukacijom učenika koliko je doručak bitan, a gdje su i sami učenici navodili primjere zdrave hrane bogate vitaminima te ostalim nutritivnim vrijednostima važnim za normalno funkcioniranje organizma. Prisjetili su se i piramide zdrave hrane. Potom su i sami izradili jedan zdravi doručak izradom smootija od raznih voća i orašastih plodova. Njihova teta kuharica uključila se tako što je za užinu pripremila jaja kao važnu i zdravu namirnicu, a sami su izradili i mliječni obrok kakao napitak. Svi skupa su degustirali ukusne i zdrave delicije.

I u PŠ Gornje Ladanje obilježen je tjedan zdravog školskog doručka. Učenici su naučili mnogo o zdravoj prehrani, važnosti doručka i pripremi istog pod stručnim vodstvom tete Vesne kuharice iz OŠ Vinica i tete Sanje kuharice iz PŠ Gornje Ladanje pod nazivom SUPER DORUČAK - MOJ NAJBOLJI IZBOR. Podijeljeni u grupe pripremali su zdrave napitke od banane, jabuke, mrkve i sjemenki, drugi od blitve, mrkve, jabuke i meda te treći od šumskog voća, banane i jabuke. Svi su učenici sudjelovali u pranju, guljenju, sjeckanu i rezanju voća i povrća. Nakon pripreme svi su s učiteljicama kušali napitke i izradili poučni plakat, rješavali matematičke mozgalice i zagonetke te računali voćem i povrćem kao zamjenom za broj. Bilo im je super i dogovorili su ponovno pripremanje zdravog doručka za Dan jabuka.

Slike možete pogledati u foto-albumu.


Osnovna škola Vinica