2017-10-12 13:56:38 ŠTO SU JELI NAŠI STARI? Moji roditelji su uglavnom jeli jela od povrća, brašna, kukuruzne krupice. nije se svaki dan jelo meso, a još rjeđe salame. Od brašna i pire krumpira. Mamina baka je često za večeru pravila bijele žgance. U zimi kad se dobro smrznula večeru su jeli bijelu kavu i žgance. Uz kuhani kiseli kupus su se jele pogačice. Pravili su razne pite, knedle sa šljivama, tačkrle, široke rezance. Bilo je tu i jela od mesa koja se i danas prave, pogotovo sarma. Lucija Gregurić, 3. razred Moji dida i baka u djetinjstvu su jeli amper juhu, masni kolač, rizance na suvo, pitiju i kobasice brašnjare. Rizanci na suvo Sastojci: brašno, voda, sol, krumpir, luk, slanina Tijesto od brašna vode i soli se umiješa u mekano tijesto. Krumpir se skuha za pire. Tijesto se nareže na široke rizance-trakice i skuha se. Popržimo slaninu i prelijemo tijesto te stavimo pire sa strane. kao dodatak poslužimo luk koji smo ranije posolili da pusti sok. Lara Lalić 3. razred
Kruh se prije jeo nedjeljom i blagdanom. Kada su djeca dobila kruha i masti ili pekmeza to im je bio kao najbolji kolač danas. Kruh se pravio od krušnog kvasca, kvasa, soli, brašna i tople vode. bake su znale odvojiti malo tijesta i ispeći lepinje djeci. Melani Tomašić 3. razred
Naši stari su jeli jela od brašna, najčešće debele rezance, pogaču i žgance. Mamina baka pogaču je zvala i masni kolač. Bilo je i žganaca od kukuruznog brašna koji su zamašćeni sa prepečenim čvarcima. Poslastica im je bila domaći kruh namazan sa masti. Preko zime se često jeo kuhani kiseli kupus. Moja baka kaže da tada nije bilo mesa, samo nedjeljom. Manuel Špehar 2. razred Sara Špehar, 3. razred
Moja je baka jela masnu taranicu. U vodu se stavi malo soli. Kada proključa stavi se taranica da se kuha 10 minuta. Na mast se stavi sitno narezani crveni luk. Kada luk požuti stavi se taranica i promiješa. Viktor Ruškan 2. razred
Pole od krumpira Prereže se krumpir na polovice i opere. Krumpir se ne guli već ostavi u ljusci. Te polovice pospemo vegetom i polijemo sa malo ulja. Stavimo u rernu ispeći. Matej Bjelić 2. razred U našoj školi su obilježeni Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama i uz pomoć naše vrijedne kuharice ispekli su kiflice koje smo izložili na našem stolu. Osim naših mirisnih kiflica na stolu su se našli tradicionalni hrvatski kolači, pite, štrudle. Nakon blagoslova i prigodnog programa zajedno smo uživali u slasnim proizvodima. Učenici i učiteljice razredne nastave |
Osnovna škola "Vladimir Nazor" Adžamovci |