2019-11-23 16:34:28 Hrvatski tradicionalni keksi Učenici 7. B razreda (Antonio Drljepan, Lara Mijačević, Ena Malnar, Hana Šokčević i Arlena Čelebić) su sa svojom razrednicom Karolinom Biuklić i učiteljicom Eminom Borković 22.11. ispekli tradicionalne hrvatske kekse po izboru samih učenika viših razreda. Odlučili su se za medenjake i prhke kekse s pekmezom, ispekli ih, a zatim uživali u njihovom slatkom okusu. Također smo ih ponudili i učiteljima koji su tog poslijepodneva bili u školi, a za naš smo rad dobili same pohvale. U nastavku vam donosimo fotografije, ali i recepte po kojima smo napravili kekse. Iskušajte ih i vi!
MEDENJACI Sastojici: 800 g glatkog brašna 300 g šećera u prahu 4 jaja 2 žličice praška za pecivo 250 g maslaca 5 velikih žlica meda
Priprema
U posudu stavite jaja i šećer u prahu te izmiksajte. Dodajte razrađeni maslac i med. Pomiješajte obje smjese te postupno dodajte brašno kojeg ste pomiješali s praškom za pecivo. Od smjese radite ručno kuglice te stavljajte na papir za pečenje. Medenjaci se kratko lagano peku na oko 180 stupnjeva (oko desetak minuta).
PRHKI KEKSI
Sastojci: 1 margarin 30 dkg glatkog brašna 30 dkg oštrog brašna 2 jaja 1 jogurt pekmez od šljiva prašak za pecivo i soda bikarbona 250 g šećera u prahu
Priprema
Pomiješati sve suhe sastojke te dodati 2 jaja, jogurt i margarin (sobne temperature). Rukama lagano sjediniti sve sastojke. Zamotati u plastičnu foliju i ostaviti na hladnom pola sata. Oblikovati kekse modlicama. Peći kekse 10 minuta na 180 stupnjeva na papiru za pečenje. Kada se keksi ohlade, spojiti ih pekmezom i posuti šećerom u prahu.
|
Osnovna škola "Vladimir Nazor" Komletinci |