2019-11-23 16:34:28

Hrvatski tradicionalni keksi

     Učenici 7. B razreda (Antonio Drljepan, Lara Mijačević, Ena Malnar, Hana Šokčević i Arlena Čelebić) su sa svojom razrednicom Karolinom Biuklić i učiteljicom Eminom Borković 22.11. ispekli tradicionalne hrvatske kekse po izboru samih učenika viših razreda. Odlučili su se za medenjake i prhke kekse s pekmezom, ispekli ih, a zatim uživali u njihovom slatkom okusu. Također smo ih ponudili i učiteljima koji su tog poslijepodneva bili u školi, a za naš smo rad dobili same pohvale. U nastavku vam donosimo fotografije, ali i recepte po kojima smo napravili kekse. Iskušajte ih i vi!

 

MEDENJACI

Sastojici:

800 g glatkog brašna

300 g šećera u prahu

4 jaja

2 žličice praška za pecivo

250 g maslaca

5 velikih žlica meda

 

Priprema

 

U posudu stavite jaja i šećer u prahu te izmiksajte.

Dodajte razrađeni maslac i med.

Pomiješajte obje smjese te postupno dodajte brašno kojeg ste pomiješali s praškom za pecivo.

Od smjese radite ručno kuglice te stavljajte na papir za pečenje.

Medenjaci se kratko lagano peku na oko 180 stupnjeva (oko desetak minuta).

 

PRHKI KEKSI

 

Sastojci: 

1 margarin

30 dkg glatkog brašna

30 dkg oštrog brašna

2 jaja

1 jogurt

pekmez od šljiva

prašak za pecivo i soda bikarbona

250 g šećera u prahu

 

Priprema

 

Pomiješati sve suhe sastojke te dodati 2 jaja, jogurt i margarin (sobne temperature).

Rukama lagano sjediniti sve sastojke.

Zamotati u plastičnu foliju i ostaviti na hladnom pola sata.

Oblikovati kekse modlicama.

Peći kekse 10 minuta na 180 stupnjeva na papiru za pečenje.

Kada se keksi ohlade, spojiti ih pekmezom i posuti šećerom u prahu.

 

 

 

 

 

 

 

 


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Komletinci