Tjedan školskog doručka u 1. razredu
Autor: Kristina Pintarić, 18. 10. 2024.
Ove godine, učenici 1. razreda sa svojom učiteljicom Kristinom, obilježili su Tjedan školskog doručka kroz niz zabavnih i edukativnih aktivnosti. Svaki dan su pripremali različite zdrave obroke, otkrivali nove namirnice i učili o važnosti zdrave prehrane. Također, učenici su učili o inicijativi "Hrana nije otpad" čitajući slikovnicu „Kako su Dora i Mario spasili hranu“, koja ih je podučila o smanjenju otpada i odgovornom korištenju hrane.
Prvi dan: Zobena kaša s bananom
Tjedan je započeo ukusnom zobenom kašom s bananom. Učiteljica Kristina pokazala je učenicima kako se priprema ovaj zdravi obrok. Svi su sudjelovali u kuhanju, miješanju i dodavanju voća u kašu. Učenici su naučili o prednostima zobenih pahuljica i kako one pomažu u održavanju energije tijekom dana. Na kraju su uživali u zajedničkom doručku, a učiteljica je naglasila važnost doručka za dobar početak dana.
Drugi dan: Kruh s maslacem i medom
Drugog dana, učenici su pripremali kruh s maslacem i medom, uz zobeno mlijeko i jabuku. Učiteljica je objasnila kako su prirodne namirnice najbolji izbor za doručak. Ova aktivnost potaknula je razgovor o važnosti lokalnih namirnica i kako izbjeći otpad, jer su učenici pazili da iskoriste sve sastojke.
Treći dan: Smoothie od banana i malina
Treći dan bio je posvećen smoothieju od banana i malina. Učiteljica je donijela blender, a učenici su zajedno dodavali voće i bademovo mlijeko. Dok su pripremali smoothie, učili su o zdravstvenim prednostima voća i vlaknima. Na kraju dana, učenici su uživali u osvježavajućem napitku, a mnogi su odlučili da će ovaj recept ponijeti kući kako bi ga pravili s obitelji.
Četvrti dan: Zdravi muffini
Četvrtog dana, učenici su se okušali u pripremi zdravih muffina. Učiteljica je donijela zobeno brašno, banane, jaja, jogurt, borovnice i med. Učili su o važnosti sastojaka i kako napraviti zdraviju verziju slastica. Učenici su bili oduševljeni što su mogli miješati smjesu i gledati kako se muffini peku. Kada su bili gotovi, svi su ih probali i razmijenili mišljenja o okusu.
Peti dan: Pomaganje kuharici
Zadnji dan tjedna bio je poseban, jer su učenici imali priliku pomoći školskoj kuharici u pripremi zdravog obroka za sve učenike razredne nastave. Učenici su rezali voće, a usput učili o važnosti suradnje i timskog rada. Također, danas smo ponovili kako je konzumacija pet porcija voća i povrća dnevno ključna za održavanje zdravlja i prevenciju mnogih bolesti. Čak i ako se u samom obroku ne nalazi voće niti povrće, nakon obroka možemo jednostavno pojesti jabuku, kao što su učenici i napravili u utorak. Uključivanje voća i povrća u svakodnevnu ishranu može biti jednostavno. Možemo započeti dan smoothijem od voća, dodati salate uz ručak i sl. Također, grickanje sirovog povrća ili voća kao međuobrok odličan je način da se postigne cilj od pet porcija.
Tjedan školskog doručka bio je ne samo edukativan, već i zabavan, ostavljajući trajne uspomene i poticaj za zdraviji način života među učenicima 1. razreda. Ova iskustva zasigurno će im pomoći da razviju bolje prehrambene navike koje će trajati cijeli život.