Mi miješamo jabuke i kruške!
Autor: Administrator , 21. 10. 2013.
U Danima zahvalnosti za plodove zemlje naša je škola bila vrlo aktivna i marljiva! Kroz aktivnosti prema projektu Sheme školskog voća, Dane kruha i Dane jabuka proveli smo u školskom voćnjaku, a zatim i u kuhinji. Cijeli smo tjedan radili i na "zdravim" plakatima kojima ćemo ukrasiti našu kuhinju.
U petak 18. listopada cijela je škola mirisala po kruhu, jabukama, kruškama, zrelim plodovima zemlje i domaće kuhinje.
Učenici i učiteljice razredne nastave matične škole u školskoj su kuhinji uz pomoć kuharice i spremačice pravili džem od jabuka i krušaka te sok od jabuka, a spremili smo i naribanih jabuka za štrudlu!
Dan je započeo tako što su učenici prvog i drugog razreda otišli u naš školski voćnjak sa svojim učiteljicama gdje su brali jabuke. Jabuke koje su ubrali su naše stare hrvatske sorte tako da nisu špricane i ekološki su prihvatljive, što smo djeci i naglasili te ih podučili o važnosti voća i povrća koje je ekološki uzgojeno.
Nakon što su naši najmlađi ubrali jabuke, učenici trećeg i četvrtog razreda su jabuke ogulili i izrezali na sitne komadiće te ih potom dali kuharici koja je od njih krenula praviti džem.
Dok se džem lagano kuhao, svaki je razred sa svojom učiteljicom rezao jabuke i pomoću sokovnika pravio sok od jabuka koji su, takog svježeg, odmah i isprobali.
Nakon nekih sat i pol, džem je bio gotov te smo ga pohranili u tegle koje su učenici prigodno ukrasili. Sve što smo napravili, blagovali smo uz zahvalnost.
Cijeli ovaj dan učenicima se naglašavala važnost redovitog konzumiranja voća, posebno jabuka.
U 17 sati nam se pridružio i župnik Mario Matijević koji je blagoslovio naše proizvode, kao i sve plodove zemlje kojima smo ukrasili naš stol, a učenici su izveli kratak program recitirajući prigodne pjesmice i na taj način zahvalili zemlji na svim plodovima koje imamo.