Jabuci u čast - đacima u slast
Autor: Jasminka Stošić, 25. 10. 2016.
JABUKA: kraljica voća, rajsko voće, zabranjeno voće, simbol besmrtnosti, voće znanja, eliksir zdravlja,… Razni epiteti krase ovu cijenjenu voćnu vrstu - ne bez razloga! Jabuka, naime, predstavlja pravu riznicu zdravlja jer obiluje mnoštvom vitamina i minerala, a u svrhu očuvanja zdravlja, mladosti i ljepote koristili su ju i obilno uživali još i Stari Grci i Rimljani, o čemu i danas pronalazimo razne zapise i tragove . Danas je poznato i više od 2 000 vrsta jabuka, a obilježavanje Dana jabuka započelo je u Londonu 20. listopada 1990. godine.
I miljevački učenici odlučili su joj posvetiti dio svog vremena provedenog u četvrtak u školi pa su izrađivali različite ukrase u obliku jabuka, čitali tekstove i pisali sastavke o jabukama, a zatim su ispisali i sastojke za kolač od jabuka te obećali isprobati ovaj jednostavan recept još tijekom poslijepodneva uz malu i neizbježnu pomoć svojih mama ili baka:
JEDNOSTAVAN KOLAČ S JABUKAMA
1 jaje, 1 šalica šećera, 1 šalica griza, 1 šalica mljevenih oraha, 2 šalice ribanih jabuka,
½ praška za pecivo, malo cimeta, ½ šalice ulja, ½ šalice mlijeka.
Sve izmiješati i izliti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Peći na 180 stupnjeva 45 minuta.
Čekali smo do sutradan kako bismo vam mogli javiti i dojmove naših provjerenih sladokusaca i „jabukoljubaca“:
* „UKUSNOOO!“
* „JAKOOO DOBROOO!“
* „NJAMI…NJAM!“
* „FANTASTIČNO!“
Po tko zna koji put spojili smo ugodno s korisnim - zasladili se i usput usvojili puno korisnih informacija o jabuci, potaknuli sami sebe na razmišljanje o jabuci kao zdravoj prehrambenoj namirnici koja treba biti svakodnevno zastupljena na našem jelovniku.
Za dobrobit svojega zdravlja, ponašajte se u skladu s pjesmicom
I naposljetku ukrasili smo svoju učionicu lijepim „jabukolikim ukrasima“ kako bismo se, gledajući ih svakodnevno, sjetili koju i pojesti! Uvažavajući staru narodnu mudrost:
„Jabuka na dan- doktor iz kuće van!“.