2024-05-21 14:18:47 Posjetili smo Reciklirano imanje Zelene mreže aktivističkih grupa Proteklog tjedna, u ponedjeljak 13. svibnja, polaznici Građanskog odgoja i obrazovanja u pratnji školske knjižničarke, a u slopu Programa sCOOLFOOD „Činimo dobro otiskom srca“ koji provodi Nacionalna zaklada za poticanje civilnog društva, posjetili su Reciklirano imanje Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) smješteno u selu Vukomerić nedaleko Zagreba. Riječ je o imanju izgrađenom zahvaljujući ekološki osviještenim članovima društva koji kroz edukacije i radionice s djecom i odraslima nastoje širiti svijest o važnosti obraćanja pažnje na to kako odabirom onoga što jedemo i svjesnošću o podrijetlu hrane koju koristimo utječemo ne samo na vlastito zdravlje, već i na okoliš i društvo. Gospođa Mateja Medić, predsjednica udruge, i Kristijan Perlić, graditelj i dizajner masivnih raketnih peći, održali su predavanja i radionice praktičnih vještina kojima su učenicima približili rad i djelovanje Recikliranog imanja u Vukomeriću. Gospođa Mateja s učenicima je ponovila najvažnije pojmove vezane uz povećanje svijesti o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane, a potom im je demonstrirala pripremu domaće verzije zdravog sladoleda. Potom su učenici s gospodinom Kristijanom obišli imanje i upoznali načine na koji obrađuju vrtne grede, pripremaju prirodno gnojivo, grade ekološki održive kućice, a vrhunac zabave bio je paljenje vatre bez upaljača pomoću vunenih niti i kremena. Zahvaljujemo udruzi ZMAG i njihovim djelatnicima na veoma ugodnom druženju, gostoprimstvu, nadahnuću i na tome što su nam vlastitim primjerom skrenuli pažnju na to kako svi mi možemo uz trud i svjestan pristup svemu što konzumiramo biti pokretači pozitivnih promjena u svom okruženju. U sklopu sCOOLFOOD programa održana još jedna zanimljiva radionica u našoj školi Nakon posjeta Recikliranom imanju i edukacija o održivom razvoju i održivoj prehrani, u četvrtak 16. svibnja za polaznike Građanskoga odgoja i obrazovanja održana je još jedna radionica zdrave hrane. Gospođa Jelena Šišinački s učenicima je razgovarala o njihovim prehrambenim navikama i upoznatošću s pojmovima ekoloških i fairtrade proizvoda, a potom su među mnoštvom zdravih žitarica, suhog voća, orašida i začina odabrali i spojili zdrav doručak po svom ukusu. Nakon toga su na plakatu u obliku umne mape smišljali i predstavljali rješanja za problematiku vezanu uz održivi razvoj, a to su prvenstveno problemi otpada, vlastiti izbori kao uzroci ljudskog zdravlja i zdravlja okoliša te posljedice pojedinih izbora, problemi prekomjernog bacanja neiskorištene hrane te problemi i rješenja vezani uz pravednu proizvodnje hrane. Učenici su veoma uspješno sudjelovali u svim oblicima rada tijekom dvosatne radionice te pokazali interes i poznavanje najvažnijih koraka održivog razvoja koje su upoznali svjesnim odabirima prvenstveno kod kuće, a potom i u školi. Bio je ovo još jedan mali, ali važan korak u našem osvješćivanju biranja onoga što i kako jedemo te ovom prilikom zahvaljujemo gospođi Jeleni na zanimljivoj i poučnoj radionici! |
Osnovna škola Vladimira Nazora Potpićan |