2016-04-20 00:06:03

Mi jedemo odgovorno- aktivnosti 3.a

Mi jedemo odgovorno – aktivnosti 3.a

Tema: Drukčiji pogled na kekse

Na sat razrednika smo donijeli svoje najomiljenije grickalice i slatkiše: čips, kekse, čokolade, bombone...Razgovarali smo o tome kada ih jedemo, koliko često i što inače svaki dan jedemo i pijemo. Cilj sata nam je bio  utvrditi što je zajedničko svim tim našim ukusnim grickalicama. Je li nam to što jedemo hranjivo? I na koji način? 

Pročitala sam učenicima priču o dječaku koji je jeo čokoladni keks sa žele punjenjem od višnje.

Iz priče smo naučili kako  trebamo jesti hranu koja nam daje pravu energiju, a to je ona hrana koja u sebi sadrži život - ona koja je upravo izvađena iz zemlje ili ubrana s drveta.

Takva hrana ima više hranjivih tvari i vitamina nego prerađena hrana koju kupujemo u trgovinama, kao dječakov čokoladni keks iz priče, i kao ova koju smo donijeli danas u školu.

Odmah smo krenuli u proučavanje svojih najomiljenijih paketića. 

 

 

Saznali smo da se u nekim našim grickalicama, osim šećera, soli, masnoća, konzervansa, ugljikohidrata, proteina, nalazi i palmino ulje. 

 

Pročitala sam učenicima i drugu priču: Naša šuma, moj dom iz koje smo saznali da se sijeku prašume u Indoneziji, Maleziji...i sade uljne palme kako bi se proizvelo to palmino ulje.

Zaključili smo da će tako nestati biljke i životinje koje tamo žive (ugroženi su sumatranski slon, tigar i orangutan), a i ljudi će morati seliti... 

  

Razmišljali smo čime bi zamijenili ove naše kekse, čips, čokoladu... te tako pomogli svima u Indoneziji, a istovremeno bismo zdravije i jeli.

Odlična zamjena bilo bi voće i povrće - svježe i sušeno te orašasti plodovi jer ta hrana ne sadrži palmino ulje i nije visoko prerađena.

Mi ćemo pokušati jesti odgovorno, a vi? 

                                                                        Učiteljica: Kristina Pavlović

 


Osnovna škola Vjenceslava Novaka Zagreb