2009-04-21 00:00:00

Studijska putovanja

DOJMOVI RADNIKA ŠKOLE

SA STUDIJSKOG PUTOVANJA PO DALMACIJI

piše: Mato FRIC, dipl. ing.

zamjenik ravnatelja

 

GRUBIŠNO POLJE, 21. travnja 2009.   Prvi dan   Prema planu, krenuli smo na put 18. travnja.2009. u 7:30 sati, ispred zgrade školske uprave, mini-busom „Čazmatransa“, i to nas dvanaestero djelatnika škole.   Putujemo preko Kutine, Zagreba, Karlovca, te "Dalmatinom" do Zadra. Uz kraća zaustavljanja dolazimo u Zadar oko 14:00 sati, te se zaustavljamo  u restoranu „Sabunjar“, gdje i  ručamo.   Obilazimo potom stari grad Zadar, pripadajuće kulturno – povijesne znamenitosti, morske orgulje, i „Pozdrav suncu“. Kako su vremenske prilike bile dobre, obavili smo i obišli, u potpunosti, sve po planu i programu .   Oko 18:30 napuštamo Zadar i nastavljamo put  „Dalmatinom“ do Šibenika, a zatim Jadranskom magistralom do Primoštena.   U hotelski kompleks „Zora“ stižemo oko 20:00 sati. Dočekuje nas srdačno i izražava dobrodošlicu glavni menadžer hotela gosp. Thomas Lause i šef kuhinje gosp. Dejan Todorović.   Smjestili smo se u sobe i osvježili. . Počašćeni smo aperitivom, te nam je nakon kraćih razgovora sa domaćinima poslužena večera. Nakon doista raznovrsne okrepe, oko 22 sata, obilazimo, u pratnji gosp. Todorovića cijeli kuhinjsko- poslužni kompleks :  Prostor za prijem robe, pića, namirnica, rashladne komore za čuvanje ribe, mesa i povrća te srodnih namirnica, kuhinjske pripremnice, mesnicu, kuhinjsku slastičarnicu u kojoj proizvode slastice za svoje potrebe, hladnu i toplu kuhinju, konobarsku pripremnicu, kao i ostale pomoćne odjeljke.   Tijekom obilaska gosp. Todorović i Krajačić pojašnjavali su namjenu pojedinih dijelova opreme i inventara. Predstavljen nam je cjelokupni tehnološki proces od namirnice do gotovog jela, raznovrsnost, te načina posluživanja istog.   Poseban naglasak i pažnja pridaje se nadzoru higijene i provođenju svih sanitarnih preventivnih mjera. Hotel posluje po europskim standardima, primjenjujući HASCAP. Odgovornost za provedbu nose svi zaposlenici na svom radnom mjestu, o tome vode pisanu evidenciju, vidljivo istaknutu na radnome mjestu.  Kako bi to bilo moguće, zadovoljeni su i materijalno tehnički uvjeti po pitanju opreme i inventara: hladnjaci sa vanjskim displejom, primjena propisanih kemijskih sredstava, upotreba odgovarajućeg inventara i slično, a kao glavno navodi se educirano osoblje. Radni proces i prodaja prati se kompjuterski.    Što smo se i sami uvjerili, stječe se dojam doista visokog nivoa organiziranosti i higijenske besprijekornosti kako u pripremi hrane tako i u posluživanju.   Iako je predsezona, na večeri je bilo 350 gostiju, a sve je teklo glatko i bez zastoja. Tvrde da je tako i u punoj sezoni kada za svaki obrok imaju između 800 do 900 gostiju.   Posebno nas se dojmila činjenica kako su zadovoljni radom naših učenika, njihovim ponašanjem (uz manje anomalije koje su zajednički riješene), pa su tako prošle godine dvojica naših bivših učenika : Keserica i Kosanović odradili sezonu i očekuju ih, kao i neke nove, i ove godine.   Naglašavaju da ih veseli i žele daljnju suradnju sa našom školom, i da su i ove godine spremni primiti učenike na praksu.   Izrazili smo isto mišljenje, kako bi trebali nastaviti suradnju za dobrobit učenika, škole i hotela.  Radeći u ovakvim uvjetima učenici stječu potrebna znanja i vještine, a hotel nove kadrove koji su potrebni u turizmu.   Drugi dan   Nakon noćenja i doručka, obišli smo Primošten, pogledali zanimljivosti, zahvalili se domaćinima, te se oko pola jedanaest uputili put Šibenika, gdje nas je dočekala g-đa Vedrana Lovrić, zaposlenica hotela „Zora“, u ulozi vodiča. Povela nas je i prezentirala nam je Šibenik, znamenitosti, povijesnu baštinu, sakralne objekte, novu gradsku knjižnicu, zanimljiv spoj drevne i moderne arhitekture, običaje… vrlo iscrpno i temeljito. Sa kule Sv. Mihovila, pružao se pogled na cijeli šibenski akvatorij, stare gradske bedeme, kao i grad u cjelini .   Zahvaljujemo se na trudu i oko 14:30 nastavljamo put Knina. Posjećujemo kninsku tvrđavu, simbol hrvatske državnosti, te nakon kraćeg odmora u podnožju stijega, polazimo prema Grubišnom Polju. Putujemo preko Gračaca, Udbine, Karlovca, Zagreba i Kutine, okrepljujemo se u Udbini, vraćamo se oko 23:30 u Grubišno Polje.   Sve vrijeme puta, na svim lokacijama, nesebično su nas opsluživali informacijama profesori Miljenko Kljaić i Ivan Tomljenović, na čemu se i njima zahvaljujemo.   Po iskazanom mišljenju svih u grupi, ovaj stručno edukacijski put, svakako ima smisla.   Sama organizacija ovakve aktivnosti zahtijevala je  trud i puno dobre volje na čemu cijela skupina, zahvaljuje ravnatelju naše škole gosp. Jozi Matoševiću.  

Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje