2022-03-01 21:26:00

ERASMUS+ putovanje u Slovačku

Ahoj! U moru putovanja posjetili smo i Slovačku, zemlju automobila, koja je poznata i kao turistička destinacija bogata planinama, nacionalnim parkovima, pećinama i dvorcima. Tjedan prepun zabave, avantura i stjecanja novih vještina smo proveli u srcu Slovačke, u gradu Banskoj Bystrici.

Putovanje smo započeli u subotu, 19.veljače, u ranojutarnjim satima kada su učenici Natalija Tomaš (2.a), Toni Radić (2.a), Ivan Jerčić (3.b), Lena Szentgyorgyvolgyi (3.a) i Karla Rakela (4.a) sa profesorima Petrom Kokezom, Rovenom Trivanović i Brankom Karmelićem te vozačem Ivanom Knezovićem krenuli za Slovačku kombijem. Vozili smo se 9 sati od Splita do Bratislave gdje smo se smjestili u hostel. Prvu večer smo proveli u razgledavanju centra grada gdje smo se slikali i sa Čumilom, radnikom koji proviruje iz šahta u samom gradskom središtu.

U nedjelju, 20.veljače, smo se ustali rano te puni energije krenuli u razgledavanje predivne Bratislave. Prvo smo doručkovali u malom šarmantnom kafiću. Posjetili smo Glavni trg (Hlavné námestie),  Rolandovu fontanu, koja je poznata i kao Maksimilijanova fontana, Bratislavský hrad. Zatim smo se popeli sve do starog dvorca s kojeg krasi prelijepi pogled na grad. S dvorca smo se spustili do palače Grasalković. Nastavili smo šetnju gradom, uz rijeku Dunav, te smo posjetili i UFO toranj. Toranj visok 95 metara s panoramskim pogledom na grad Bratislavu. U tornju smo popili kavu te na taj način završili prvi dan.

Ponedjeljak, 21.veljače, je bio prvi radni dan projekta „A Healthy Taste of Inclusion“. Sa partnerima smo se našli na doručku gdje smo upoznali naše vršnjake. Nakon doručka smo u ekipama započeli igru „geocaching“ kroz koju smo još pobliže upoznali grad. No, dok smo rješavali zadatke uhvatila nas je kiša te smo se skrili u shopping centru „Eurovea“ gdje smo ručali. A nakon ručka nas je čekalo penjanje na Slavin, vojno groblje. Putem smo naišli i na hrvatsku ambasadu ispred koje smo se morali i slikati. Dan je završio s večerom s pet sljedova u UFO tornju. Nakon večere krenuli smo za Bansku Bystricu gdje smo se smjestili u hotel „Narodny dom“.

 

Utorak, 22.veljače, je započeo ranojutarnjim buđenjem i doručkom u hotelu nakon čega smo krenuli za školu. U školi su nas dočeli učenici koji su nam pokazivali kako se rade kokteli te smo ih na kraju mogli i probati. Neki od nas su se iskušali i sami u rađenju koktela. Zatim smo ručali u veganskom restoranu „Alanda“ koji nas se dojmio. U popodnevnim satima smo imali vođenu turu po centru grada gdje smo dobili priliku da se popnemo na Bell Tower.

 

U srijedu, 23.veljače, posjetili smo planinu Donovaly gdje smo imali priliku skijati na ledu te se voziti u saonicama koje vuku psi (dog sledging). Nakon toga smo ručali te se vratili u Bansku Bystricu. Popodnevni sati su bili ispunjeni kuhanjem naše večere. Radili smo juhu od bundeve te pečeno meso.

U četvrtak, 24.veljače, u jutarnjim satima smo u školi, uz pomoć gospođe Alene, radili tradicionalni slovački štrudel sa jabukama, makom i orasima za koji ponosno možemo reći da je bio vrlo ukusan. Ručak nam je bio organiziran u školi, a poslijepodne smo se ponovno vratili u kuhinju gdje smo radili mesne okruglice. Večer smo proveli gledajući utakmicu hokeja na ledu gdje naš prijatelj radi kao maskota.

 

U petak, 25.veljače, učenici su išli u školi te izrađivali prezentacije u kojima su se osvrnuli na radni tjedan, a za to vrijeme su profesori bili na frizurama koje su radili učenici frizerske škole. Nakon ručka, prezentirale su se prezentacije te dodijelili certifikati i pokloni. U poslijepodnevnim satima, učenici su otišli na „laser tag“ sa ostalim učenicima iz projekta. Profesori su uvečer imali oproštajnu večeru.

U subotu, 26.veljače, rano ujutro smo krenuli nazad za Split gdje smo stigli u 19 sati. Zbog jakog vjetra, trajekt je bio otkazan te smo se vratili na Brač u nedjelju ujutro.


Srednja škola "Bol" Bol