2015-03-03 09:57:33 Obavijest - natjecanje u sektoru PPV PRIPREMA UČENIKA ZA DRŽAVNO NATJECANJE U DISCIPLINI NUTRI-VITA
Obavijest školama koje sudjeluju u pripremi i provedbi Državnog natjecanja 2015. u Obrazovnom sektoru poljoprivreda, prehrana i veterina u disciplinama AGRO, FLORA, NUTRI-VITA I VETERINARSKI TEHNIČAR OBAVIJEST ZA PRIPREMU UČENIKA ZA DRŽAVNO NATJECANJE U DISCIPLINI NUTRI-VITA Državno natjecanje učenika i učenica zanimanja prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist u disciplini Nutri-vita održat će se 23. i 24. travnja 2015. u Srednjoj školi „Braća Radić „ Kaštel Štafilić-Nehaj. U provedbi Školskog natjecanja uočene su stanovite izmjene u odabiru i razradi teme natjecanja. Umjesto dosadašnjih uglavnom analitičkih postupaka određivanja kemijskog sastava hrane i utvrđivanja kvalitete, u ovogodišnje jubilarno X natjecanje u disciplini Nutri-vita uvedeno je više praktičnog rada koji je vezan za konzerviranje i preradu voća i povrća. Za Državno natjecanje članovi Državnog povjerenstava pripremit će pitanja za teorijski dio natjecanja na uobičajen način. Zadatci za praktični dio će se izraditi u skladu sa HKO – s ključnim kompetencijama i to prvenstveno komunikacijom i inicijativnosti i poduzetnosti. Praktični zadatak za Državno natjecanje je priprema, analiza i prezentacija proizvoda od voća prema literaturi koja je određena na početku natjecanja. U pripremi proizvoda moguće je djelimično kreirati konačni proizvod. Na kraju praktičnog dijela učenici će kratko (2-3 min) zanimljivo i stručno prezentirati proizvod, sa različitih aspekata, neki primjeri su navedeni u razradi praktičnog dijela. Ovo je novost u natjecanju, a svrha je modernizacija provedbe natjecanja i razvijanje prezentacijskih vještina učenika.To je ujedno i novi element vrednovanja i ocjenjivanja praktičnih vještina u skladu HKO. Praktični dio natjecanja sastoji se od više zadataka i provodit će se u nekoliko faza: priprema želiranog proizvoda od citrusa (moguća djelimično kreiranje konačnog proizvoda) senzorska ocjena proizvoda sa natjecanja (učenik uzima kodirani uzorak metodom slučajnog odabira, analizira i boduje proizvod) kvalitativna analiza proizvoda (dokazivanje reducirajućih šećera, škroba, pektina,). kvantitativna analiza proizvoda (određivanje ukupnih kiselina ili reducirajućih šećera) analiza rezultata (odgovor na pitanja)novo u natjecanju - kratka (2-3 min) usmena prezentacija proizvoda s različitih aspekata prema afinitetu učenika (tehnološki, nutricionistički, kemijski, biokemijski, zdravstveni, mikrobiološki, ekonomsko-komercijalni, poduzetnički, ekološki osvrt na kontrolu kvalitete,...ili neki drugi zanimljivi ili originalni aspekt prezentacije proizvoda). Svim učenicima i njihovim mentorima želimo uspješnu pripremu za natjecanje. Članovi Državnog povjerenstva
|
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić |