2015-10-23 16:15:06 REZULTATI RADIONICE "MANJE SOLI VIŠE ZDRAVLJA" OD 15.10.2015. Obrada rezultata ispitivanja prihvatljivost kruha sa smanjenim udjelom kuhinjske soli koje su proveli Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj i Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.Kruh sa smanjenim udjelom kuhinjske soli relativno dobro prihvaćen od strane potrošača U sklopu obilježavanja 16. listopada Svjetskog dana hrane i akcije „MANJE SOLI-VIŠE ZDRAVLJA“ uz stručna predavanja, provedena je i radionica „Degustacija uzoraka kruha sa različitom količinom soli i začinskim biljem te senzorsko ocjenjivanje pomoću hedonističke skale od 1-9“. Ta skala se obično primjenjuje kod novih proizvoda. Ispitanici su degustirali i senzorski ocjenjivali uzorke kruha sa smanjenim udjelom kuhinjske soli od uobičajenog udjela soli u kruhu 2,0%, kojeg svakodnevno konzumiramo. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je senzorsko prihvaćanje kruha jako individualno i očekivano su dobiveni dosta različiti rezultati, što se može vidjeti u tablicama obrade rezultata testiranja. Najvažniji zaključak je da je kruh sa manje ili više smanjenim udjelom kuhinjske soli relativno dobro prihvaćen od strane potrošača i pretpostavka je da bi se potrošači mogli naviknuti na kruh sa manje soli i tako pridonijeli očuvanju svoga zdravlja. 2 kriške kruha sadrže oko 1,5 g kuhinjske soli, 5 g soli je dovoljan dnevni unos. Sve više od toga šteti našem zdravlju.DEKODIRANJE UZORAKA I OBRADA REZULTATA BROJ ISPITANIKA: 43
|
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić |