2016-09-24 09:35:56 Mošt u učionici Ovi srednjoškolci iz Kaštel Štafilića ne mogu bez - vina,- Šta ste danas radili u školi - pita otac svoga srednjoškolca. - Vino! A još malo pa ćemo i rakiju - trijezno će sin, a mi nismo nimalo pijani kad zamišljamo ovaj vrlo vjerojatan razgovor u kućama čija djeca su đaci Srednje strukovne škole "Braće Radić" iz Kaštel Štafilića. U toj se školi alkoholno vrenje odvija više od desetljeća pa je već trinaest generacija naučilo kako doći do prave i zdrave kapljice od grožđa. U međuvremenu su, kako je "posao" rastao, sretnici vidjeli i kako će danas-sutra sami napraviti pjenušac, travaricu, lozovaču ili liker rožolin. Po mnogočemu je, osim po pravome vinskom podrumu, ova škola u štafilićkom Nehaju drugačija od većine ostalih. Učenici, naime, uglavnom rade ono što pročitaju u udžbenicima, od vrtlarenja do kuhanja, i zapravo su korak do samoodrživosti. To što je samo pedeset koraka udaljena od mora, školi daje dodatni šarm. A nekim zaposlenicima i praktično zadovoljstvo, jer katkad će profesor Živko Skračić, inače idejni začetnik vinskog praktikuma, na posao doploviti drvenom pasarom iz Spinuta, a ravnateljica Marija Kezele doveslati kajakom! Kajaci će uskoro biti dio nastave, no ovih dana, kada školski đački dom, koji se ljeti pretvara u hostel, napuštaju posljednji gosti, gužva je u podrumu. Nekolicina trećaša i četvrtaša čeka na "zapovijed" profesora Skračića, koji će im u trlišu pred maštilima punim grožđa pokazati praktično ono što im je prethodno pričao na satu. Predaje im vinarstvo, vinogradarstvo, voćarstvo, zaštitu bilja i, kako kaže, još neke predmete. - Nekidan smo radili bilo, a danas je na redu crno - upoznaje nas profesor i pokazuje nam vrgorački merlot. Kupili su ga tonu za sedam kuna po kilu, a dubrovačke malvasije, također ubrane u Vrgorcu, jedno šesto kila. Ona je već prerađena, traje maceracija i čeka se preša... Kroz mali praktikum, pored bačvi od inoksa i hrasta, ekipu "Slobodne" vode do arhive s buteljama. Da ne znaš gdje si, pomislio bi da je iznad nas neki dvorac s obronaka Burgundije. Tu je Nehajsko crno, berba 2014., Nehajsko bijelo... Ali i pjenušac! - Je, među prvima smo u Dalmaciji, odmah nakon vinara Grabovca, napravili pjenušac po izvornoj šampanjskoj metodi - pohvalit će se Skračić, inače izvrstan poznavatelj vina. - To je jedno solidno vino, ne mo'š dobit nešto posebno, grand cru, ali je zdravo, a to je najvažnije. Radili smo mi i eksperimente s kaštelanskim crljencem u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom. To vino je već bilo nešto, e, ali to je grožđe po 15 kuna - govori Živko i pokazuje nam hladnu fermentaciju bez koje je, kaže, nezamisliva proizvodnja bijelog vina. Zapažamo termostat koji pokazuje 16,5 Celzijevih stupnjeva. - Reagira na promjene temperature. Opremali smo se kroz godine, polako i na kapaljku za vrijeme mandata ravnatelja Petra Vrbanića. U ovoj prostoriji su se godinama odlagale škovace, a zatim smo mi malo po malo čistili, onda smo kupili tankove, onda napravili ventilaciju i sve to dok je još bilo love prije nego šta je Čobanković Čobi iša gulit krumpire - smije se i dodaje kako su zbilja najviše novca dobili od Ministarstva poljoprivrede jer je postojao fond za poljoprivredne škole baš u vrijeme spomenutog ministra koji je završio sa sudskom tužbom. Otada je, kao i posvuda, sve lošije i lošije, ali ipak se, eto, nađe za grožđe. Danas vrgorački merlot ide u muljaču, a posao će odraditi trećaši Davor Skelić, Stjepan Ivelja i Petar Lipanović, te "poslovođe" četvrtaši Zdenko Bašić i Ivan Perišin. Dvojica maturanata već su ispekli zanat, a neki od njih znaju što ih čeka jer su, kažu, vino radili s ocem. - Ovde ću saznat kako treba radit pa ću unaprijedit kućnu proizvodnju - kaže maturant Ivan koji se sprema upisat enologiju ili agronomiju, a ova škola mu je odličan uvod u nastavak. Petrov otac proizvodi poznatu višku vugavu, a on će, naravno, nastaviti posao. - Ajmo, pomalo, ne da se zaguši i ne rukom - uputi ih profesor pa upališe muljaču i posao se zahukta. Dvojica dodaju sićeve, jedan siplje grožđe, jedan sa strane drži kesu za peteljke... - Naša proizvodnja je spoj tradicionalnog i modernog - nastavlja Skračić. - Pa gdje su djevojke, mi smo očekivali da će one ono nogama po grožđu - zafrkavamo. - To bi bilo malo nehigijenski - mirno će profesor. - Važno je da radimo u skladu sa svim spoznajama ekološke proizvodnje, imamo i laboratorij za analizu mošta, pratimo kvalitetu. Učenici se ovdje upoznaju s tehnologijom prerade grožđa, ali uče i o posluživanju vina, čašama, sljubljivanju pojedinih vrsta vina s jelima. Imamo mi i svoje nasade, više od 35 autohtonih sorti, učenici ih održavaju iako su dislocirani. Vinograd je u vlasništvu Instituta za jadranske kulture, učenici rade i ljeti, orezuju, prskaju, imaju ljetna dežurstva - priča nam Skračić stvari za ne povjerovat. - Ljeti rade? - Kako ne. Uvik se neko od njih nađe - mirno odgovara pa dovikne učenicima: - Dokle je došlo, Ivane? Dopola? Dobro. Ne smimo do vrha, znaš - obrati se kršnom đaku, a potom se nama pohvali kako će velike maštile učenici sami oprat ispred škole i sve za sobom ostavit uredno. Današnji glavni posao bit će učas gotov, već za sat vremena i nastava je odrađena. - Profesore, di ću ovo odnit - pita ga "radnik" s punom vrećom odbačenih peteljki, a on ga uputi u školski maslinik. Ovdje se uči na zemlji, a znanje raste poput biljke. Taman im je nikla blitva, oni će od toga nešto skuhati, a nešto u sklopu zadruge "Trišnja" i prodati, kaže nam profesor Nikola Škarić, koji se na prvi pogled doimlje kao ponavljač među vršnjacima. Zaboli li koga štumik, profesorica Ranka Prnjak ubrat će mu kamumilu iz vrta, a nevenova mast zaliječit će kakvu ogrebotinu... A ako se tkogod kušajući vino na nastavi pinku i napije, može odmah, osim petice, od budućih nutricionista dobiti juhu od ekoloških poma! Nastava je u "Braće Radić" vesela, u to nema sumnje.
Piše Silvana Uzinić Više: Mošt u učionici Vijest je prenesena sa: www.slobodnadalmacija.hr
|
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić |