2018-05-29 13:39:38 Pomalo, od 1946. Učenici 3.b, zanimanja prehrambeni tehničar s profesoricama Marijom Rapanić i Vesnom Režić Dereani, posjetili su vinariju i pogon za proizvodnju kvasine Dalmacijavina u Drnišu.U gradu pršuta, u idiličnom ambijentu Petrovog polja, smještena je vinarija Dalmacijavina, odakle izlaze poznati tradicionalni proizvodi: vina od grožđa sorti Merlot, Debit, Plavina, Cabernet Sauvignon; komovica i druga jaka alkoholna pića; dalmatinska kvasina te noviji brendovi Kvasina balzamika i Kvasina barrique. Kroz zgradu pogona vinarije nas je proveo voditelj vinarije gospodin Tvrtko Topić. Vrlo detaljno nam je objasnio postupak proizvodnje te male tajne zanata dobrog vinara/ podrumara: burno i tiho vrenje, starter kulture, sumporenje s mjerom, pretakanje, bistrenje, čuvanje vina, razlike u načinu prerade bijelih i crnih vina, što su barrique vina i još štošta. Učenici su bili impresionirani mogućnostima i kapacitetom vinarije. Razgledali smo i pogonski laboratorij u kojem se rade mjerenja alkohola, kiselosti, SO2 i druge analize potrebne za praćenje proizvodnje. Oduševilo nas je i nastajanje delikatesnih proizvoda Kvasine balzamike i Kvasine barrique u hrastovim bačvama. Više u našoj fotogaleriji |
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić |