2019-07-07 19:58:23 Kaštelanska torta pripremljena na Velikom mulu putem medija ući će u brojne domove diljem svijeta Britanskoj gastro blogerici Aggy Dadan u pripremi Kaštelanske torte pomagala Antonija Kapov iz OPG-a Kapov i ekipa našeg aktiva prehraneZANIMLJIVA SURADNJA Zanimljiva i rijetko viđena situacija, u kojoj se na Velikom mulu miješalo, rezalo, mutilo,,, - Nakon što smo s Aggy Dadan surađivali ove zime na promociji kaštelanskog turizma i Kaštela u Londonu, za koju prigodu je ona izradila slatki reljef Kaštela s kaštelanskim crljenkom te skulpturu Kaštelanke od čokolade, imali smo sreću da je ona u Hrvatskoj i ovog ljeta te smo je pozvali u Kaštela da u originalu vidi ono što je napravila za našu promociju. Znači Kaštela i Kaštelanku u narodnoj nošnji. Kako ona tijekom ljetovanja snima pripremu pojedinih slastica u gradovima u kojima boravi, za svoj, vrlo posjećeni blog, došla je na ideju da danas ovdje napravi posebnu kaštelansku tradicionalnu slasticu, Kaštelansku tortu i evo nas – objasnila nam je zbog čega ova Britanka priprema u Kaštelima Kaštelansku tortu, direktorica Turističke zajednice Nada Maršić. Inače suradnja s Aggy Dadan nastala je na inicijativu Davorke Žanić Dražić, kaštelanke zaposlenice Hrvatskog veleposlanstva u Londonu te Muzeja grada Kaštela, koji su, uz turističku promidžbu Kaštela koju je odradila Turistička zajednica, u Londonu predstavili izložbu „110 godina turizma u Kaštelima“. Aggy Dadan ovom je prilikom kazala kako joj je bilo uživanje raditi ovu tradicionalnu slasticu baš u neposrednoj blizini povijesnog dvorca Vitturi, a naglasila je kako je ostala ugodno iznenađena ljepotom Kaštela, koja su bili tema njenih slastica u Londonu, tek na osnovu fotografija. U izradi torte Aggy je imala podršku djelatnica srednje škole Braća Radić te posebnu pomoć od Antonije Kapov, koja je, osim pojedinih tehnika u pripremi torte, gošći ispričala i zanimljivosti o načinu, vremenu i razlozima pripreme kroz povijest. - U turističkoj ponudi OPG-a moje obitelji našla se i Kaštelanska torta koju, za određene potrebe, izrađujem ponekad i svakodnevno. Drago mi je da sam jednoj umjetnici u radu s čokoladom i slasticama mogla prenijeti neka svoja znanja. Između ostalog i o važnosti prošeka u njenoj izradi, bajamima, orasima, kvalitetnoj čokoladi te o načinu njene specifične, ali jednostavne dekoracije. Za nekoliko minuta tortu ćemo probati pa ćemo vidjeti što nam je ova suradnja donijela – s osmijehom je rekla Antonija. A torta je bila, baš kako se i očekivalo kada je izrađuju vrhunska slastičarka i mlada poklonica tradicije, izvanredna i oni koji su je imali prigodu probati, naprosto su uživali u okusima. Da napomenemo, osim što je za svoj blog pripremala Kaštelansku tortu Aggy Dadan u Dubrovniku je pripremala rožatu, a u Trogiru togirske rafiole. Njen izuzetno posjećen blog bit će tako mjesto na kojem će zainteresirani diljem svijeta imati priliku upoznati se s tradicijom pripreme slastica na dalmatinskoj obali.
Vijest je prenesena s Portala grada Kaštela |
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić |