2022-12-07 19:09:49 Veterinarski tehničari posjetili ribogojilište Trotta - Ritterman u Solinu U sklopu terenske nastave i predmeta uzgoj riba učenici 3. i 4. razreda veterine posjetili su pastrvsko ribogojilište u Solinu.Gospodin Luka Ritterman nas je proveo kroz cijeli proizvodni proces, te objasnio kako se što radi i kako što funkcionira. Na samom početku vidjeli smo glavni bazen koji opskrbljuje sve ostale bazene vodom. Tu je protok vode od 1000 – 1500 litara u sekundi. Temperatura vode je 12 - 16°5C i pH oko 7. Poželjno je da je voda što bogatija kisikom. Imali smo zaista vidjeti rijetku priliku kako se uzima ikra plodnih ženki. Stručno osoblje ribu prvo omame ribu anestetikom (riba ide na led) da bi se riba smirila i da im se ručnom metodom istisne ikra. Ikra bi trebala biti narančasta, što znači da je bogata mineralima. Jedan dio ikre se odvaja za kavijar a jedan dio umjetni mrijest. Ikra se se miješa s mliječi mužjaka. Omjer miješanja mliječi i ikre je 3 mužjaka i jedna ženka. Ženke se mrijeste jednom godišnje, tri godine za redom. Nakon toga ikra više nije prvoklasna te riba ide na tržište. Posjet ribogojilištu nam se posebno svidio jer je radna atmosfera ugodna i opuštena a viđeno je dio struke koji bi nam u budućnosti i mogao biti posao. Napisao: Luka Botić, 4.a
|
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić |