2017-11-10 12:38:28 Svjesna i sretna hrana U četvrtak, 9. studenoga 2017. u Ekonomskoj školi Braća Radić Đakovo dr. sc. Anita Freiman održala je predavanje Svjesna i sretna hrana . Dr. sc. Anita Freimann docentica je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a doktorirala je na temu ekonomija sreće. Freimann opisuje ekonomiju sreće kao „spoj psihologije i ekonomije koji se bavi proučavanjem sreće kao emocije“ te teži pojednostaviti život u zajednici i usrećiti svakog njezinog člana. Predavanje je održano u sklopu međunarodnog projekta Mi jedemo odgovorno, koji je ove školske godine pokrenut u Ekonomskoj školi.
Svjesna i sretna hrana Ako skuhanu jabuku posadimo, neće niknuti novo drvo, ako ju posadimo svježu, donijet će ploda! Mnogi će od nas za sretnu hranu reći da je slatka i neodoljiva, no to nije jedino što smo naučili iz predavanja Svjesna i sretna hrana koje je u četvrtak, 9. studenoga 2017. u Ekonomskoj školi Braća Radić Đakovo za učenike i profesore održala dr. sc. Anita Freiman . Dr. sc. Anita Freimann docentica je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a doktorirala je na temu ekonomija sreće. Freimann opisuje ekonomiju sreće kao „spoj psihologije i ekonomije koji se bavi proučavanjem sreće kao emocije“ te teži pojednostaviti život u zajednici i usrećiti svakog njezinog člana. Predavanje je održano u sklopu međunarodnog projekta Mi jedemo odgovorno! A vi?, koji je ove školske godine pokrenut u Ekonomskoj školi. Projektni tim, u kojemu su profesori Brankica Radonić, Anamarija Gajger, Spomenka Crnoja, Marija Milanović, Željko Bionda, Mirela Fekete, Mirela Lemo Prevoznik, Nataša Šantić i Ana Birovljević, organizirao je izložbu otvorenu za javnost, u okviru koje je održano predavanje te degustacija svjesne i sretne hrane. Predavanje je počelo testom u kojemu su sudionici putem svojih mobitela pokazali spoznaje koje imaju o utjecaju hrane na zdravlje ljudi, a dvije najuspješnije učenice zaslužile su pravo sudjelovanja na radionici docentice Freimann. Predavačica je, između ostaloga, među učenicima pokušala osvijestiti činjenicu da je svaka njihova kupovina glas jer kupujući neki proizvod u supermarketu poručujemo da želimo još takvih proizvoda, a isto tako, kupujući neki proizvod na lokalnoj tržnici poručujemo da želimo još i potičemo male proizvođače da nastave svoju proizvodnju. Također je progovorila i o tzv. ekološkom otisku, odnosno koliko ljudi danas troše planet, a to je svakako izvan granica održivosti. Pokušala je dočarati slušateljima kako se hraniti i pritom raditi što manji pritisak na planet te što manje uništavati prirodu i omogućiti životinjama i samima sebi sretan život. Jedan od načina je dakako i sirova prehrana, koja nam pomaže da se osjećamo puno bolje, poletnije te imamo više energije. Freimann naglašava da hranu na koju smo navikli, poput pite s jabukama, sarme, pizze, punjene paprike, možemo napraviti i u sirovoj verziji, sve bez kuhanja i u vrlo kratkom vremenu, što je danas važno svima koji žele živjeti kvalitetnijim životom. Susret s dr. sc. Anitom Freimann nije, dakako, ostao samo na riječima te je nakon vrlo zanimljivog predavanja uslijedila degustacija svjesne i sretne hrane, a ponuđene su rolice od tikvica, čips od kelja sa sirom, povrtni štapići s majonezom, krekeri sa šumskim voćem i domaćom Nutellom, čips od jabuka i sirova čokolada. Iako su mnogi od nas suzdržani u pogledu sirove prehrane, sve što je bilo izloženo za degustaciju, ne samo da je lijepo izgledalo nego je bilo i jako ukusno, a najvažnije od svega, zdravo. Možemo bez ustručavanja reći da smo se dobro najeli, a nakon toga bili smo sretni!
Pročitajte što su o predavanju izjavili naši učenici.
Predavanje je bilo odlično. Dobro smo se zabavile rješavajući kviz. Naučili smo ponešto o zdravoj prehrani i koliko je ona dobra našem organizmu. Hrana je bila ukusna, premda nismo naučene takvom tipu hrane. Mislim da bi bilo bolje hraniti se sirovom hranom jer ona daje snagu i energiju našem tijelu. Ljudi su danas bolesni jer se hrane nepravilnom prehranom. Ako bi ljudi prešli na bolju prehranu, bilo bi manje bolesti. Hranite se zdravom hranom i imat ćete bolji život. Ana Kovačević i Karolina Skender, 1. PT
Predavanje je bilo odlično. Prof. Anita Freimann jako je zanimljiva i zna kako zainteresirati mlađu publiku. Pokazala nam je kako se nezdravo hranimo i koliko to štetno utječe na naš organizam. Govorila je i o sirovoj prehrani prema kojoj sam u početku bio skeptičan, ali kad sam probao sirovu čokoladu i sirove krekere shvatio sam da to i nije toliko loše. Predavanje me je potaklo da razmislim o svojoj prehrani i o proizvodima koje kupujem. Sirova prehrana mi se svidjela i htio bih kušati još neka sirova jela. Marko Marinović, 4. K1
Jučerašnje predavanje jako mi se svidjelo. Bilo je zanimljivo i niti u jednom trenutku dosadno. Prof. Anita Freimann jako je dobro predavala i trudila se sve objasniti. Mislim da je predavanje bilo poučno jer je govorila o državi, zdravlju, hrani, općenito o svijetu, djeci u školama… Svidio mi se i kviz, ali jedina zamjerka je ta što nismo svi mogli sudjelovati. Također mi se svidjelo i to što je pobjednicima poklonila jednu radionicu kod nje za 250,00 kuna. Iako nisam mogla sudjelovati u kvizu i osvojiti dan na radionici, mislim da ću otići na koju radionicu ako budem bila u mogućnosti zato što mi se stvarno svidjelo i voljela bih promijeniti svoj način života na bolje. Također, sve pohvale što je donijela hranu za degustaciju jer da je samo pričala i predavala, ne bi nam toliko približila taj način života i hranu. Dorotea Bosak, 3. PT
Predavanje prof. Anite Freimann mi je bilo odlično. Prije samog predavanja, smatrala sam da će mi biti napornije i dosadnije. No, već na samom početku me je vrlo zainteresirala za temu. Također, mislim da nije samo mene zainteresirala, nego i sve sudionike jer je imala vrlo dobar i zanimljiv pristup prema nama mladima. Jako mi se svidio i kviz u kojem smo imali mogućnost sudjelovanja i koji je potakao još veću zainteresiranost za temu. Drago mi je što smo moja prijateljica Josipa i ja pobijedile u tom kvizu i osvojile odlazak na radionicu prof. Freimann. A ono najbolje je ipak slijedilo na kraju – degustacija sirove hrane. Lorena Vuk, 3. K1
Na predavanju prof. Anite Freimann bilo je zanimljivo. Imala je jako dobar pristup prema svima nama, vrlo je komunikativna i naučila nas je nekim novim stvarima. Pokazala nam je svoj način prehrane, koji mi se iskreno baš i ne sviđa, ali bilo je nekih jela koja su bila fina. Igrali smo i kviz na temu zdrave prehrane u kojem smo prijateljica Lorena i ja pobijedile i osvojile sudjelovanje na radionici zdrave hrane profesorice Anite Freimann. Bilo je to jedno lijepo, novo iskustvo koje bih voljela ponoviti. Josipa Parač, 3. K1
Na predavanju prof. Anite Freimann bilo je jako zanimljivo. Znala je kako uspostaviti komunikaciju s nama i kako nas zaintrigirati za temu. Predavala je o zdravom načinu prehrane i sirovoj hrani, koju smo nakon svega mogli čak i isprobati. Svidjelo mi se što nas je zabavila kvizom u kojem smo mogli osvojiti nagradu za jednu od njenih radionica, ali najviše što smo mogli kušati takav način prehrane. Hrana je bila ukusna, barem dio koji sam ja isprobala. Bilo je jedno lijepo i novo iskustvo, koje nam je svima dobro došlo da se osvrnemo na to kakvu hranu jedemo. Anamarija Parač, 4. K2
Pripremila: Ana Birovljević, prof. |
Srednja strukovna škola braće Radića Đakovo |