2012-10-28 06:20:25 Stara keltska tradicija - Halloween Možda znate da je Jack-o'-Lantern, izdubljena i izrezbarena bundeva, najpoznatiji simbol Noći vještica, a Halloween je jedan od najstarijih anglosaskih praznika, a korijene vuče iz drevnog pretkršćanskog keltskog festivala mrtvih – Samhain. Porijeklo praznika Prema keltskom kalendaru, 1. studenoga označavao je početak zime, novog ciklusa, a s time i početak nove godine. Stari su Kelti smatrali da je granica između živih i mrtvih najtanja upravo u toj noći te da tada mrtvi napuštaju svoje grobove i posljednji put dolaze na Zemlju posjetiti svoje domove. Da bi dobre duše lakše pronašle put kući, u toj su se noći simbolično gasile sve vatre na ognjištima, a na pragovima kuća ostavljala se izdubljena repa ili cikla s upaljenom svijećom. Na poljima su se palili krijesovi. Kako bi umirili zle duhove, naiđe li koji, na pragovima kuća ostavljali su tanjure s najboljom hranom pripremljenom od plodova nedavne žetve, a s vremenom su se počeli odijevati u strašne kostime ne bi li ih prestrašili i tako otjerali. Priča o Halloweenu ima i svoju strašniju varijantu, ali kako ni jedna verzija nije povijesno utemeljena u svim svojim detaljima, odlučili smo se za ovu blažu i ljepšu. Običaji Iako u obilježavanju Halloweena sudjeluju sve dobne skupine, to je ipak poseban doživljaj za djecu. Na taj se dan prerušavaju u vile, vještice, duhove, kosture i druge čudesne i strašne likove (guising) i kreću u obilazak kuća (trick-or-treating). Uz uzvik Trick or Treat! (u slobodnom prijevodu: „Daj slatkiš ili ću te začarati!“), traže od domaćina kolačić ili novac u zamjenu za pjesmu ili priču. I ti običaji imaju korijene u srednjem vijeku. I kako to obično biva s proslavama, i uz ovu se veže hrana koja je čini prepoznatljivom. Ono što je od davnina zajedničko svoj hrani koja se tipično priprema povodom Noći vještica činjenica je da se priprema od tipičnih jesenskih namirnica. Stari Kelti i rani kršćani u toj su noći spravljali objed od plodova žetve, kao što su repa, cikla, kelj i jabuke. Poslastice od bundeve, kukuruza i krumpira pojavile su se tek u 16. stoljeću, nakon otkrića Amerike i novih poljoprivrednih kultura. Čak je i poznati lik od izdubljene bundeve, Jack-o'-Lantern, do tada bio rezbaren iz bijele repe. Barmbrack za proricanje budućnosti Najpoznatije irsko jelo vezano uz proslavu Halloweena je barmbrack. Taj voćni kruh, nadjeven suhim voćem i ušećerenom korom agruma, koristio se kao neka vrsta proricanja budućnosti. Kad bi, na primjer, u njemu pronašli komad stare krpe, to je značilo da će iduća godina biti siromašna, dok je novčić bio znak bogatstva. Prsten je značio da je vjenčanje na vidiku, a zrno graška upravo suprotno. Barmbrack i dalje zabavlja Irce, ali danas se mnogo češće kupuje nego što se pravi kod kuće. S običajem obilaženja kuća pojavio se i novi oblik hrane koju djeca i mladi dobivaju u zamjenu za ples ili pjevanje: maleni kolači, slatki ili slani, načinjeni od brašna, jabuka, bundeve, krumpira. Smatra se da su se ti mali zalogaji koristili i kao mito za mlade da ne zbijaju neslane šale s vlasnicima kuća na čija su vrata kucali. Vjera Decker Noć vještica na internetu History of the Jack O'Lantern – stranica bogata informacijama o Halloweenu i kvalitetnim kratkim videomaterijalima o različitim običajima vezanima uz ovaj praznik. Things that go Bump in the Night – ovdje ćete pronaći kvalitetne spooky resources iz područja umjetnosti; za ilustraciju, evo naslova nekih od materijala: Haunting music, Making a spooky radio play, Monster Love, The Skeleton of a Scary Story i sl. Jack O'Lanterns – dobar izvor općih informacija o ovom prazniku; uključuje opise tradicionalnih igara, pjesama, poezije i recepata, sve vezano uz Halloween i srodnu tematiku (vještice, vile i sl.). Halloween Mania – uz općenite informacije o prazniku i ostalim prigodnim temama (vampiri, kradljivci mrtvaca i sl.), ovdje ćete pronaći i prigodne šale te razne praktične savjete, npr. kako nekome napraviti spačku ili kako izraditi ukras u obliku pauka. Halloween Crossword Puzzles – križaljke, od najjednostavnijih do uistinu teških. |
Ekonomska škola Šibenik |