2021-02-05 09:12:56

Ni danas ni sutra NE bacam(o) hranu!

Svakodnevno radeći na eTwinningovu projektu Sustainable Schools 4 Sustainable Europe, obrađujemo 17 ciljeva održivoga razvoja i trudimo se postati održiv(ij)a škola u održiv(ij)oj EU(ropi). Danas koristimo priliku kako bismo predstavili projektne aktivnosti učenika 3.e razreda (Genial.ly razredne novine i kviz znanja) te suradničku videoprezentaciju učenika 1.g, 1.e, 2.e i 3.e razreda koji su odlučili poslati poruku kako svaki dan može i treba biti dan kada razmišljamo o tome kako NE (ili barem manje) bacati hranu… 

Naši talijanski partneri danas obilježavaju Nacionalni dan sprječavanja rasipanja hrane (National Food Waste Prevention Day). Iako se Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane obilježava 29. rujna svake godine, i danas koristimo priliku kako bismo poslali poruku - Ne bacajmo hranu!

Učenici 3.e razreda na nastavi njemačkoga jezika u studenome i prosincu 2020., pod mentorstvom prof. Josipe Katinić, istraživali su globalne ciljeve održivoga razvoja 1 (No Poverti/Svijet bez siromaštva) i 2 (Zero Hunger/Svijet bez gladi). Naglasak je bio na problemu bacanja hrane u osam država svijeta (uključujući Italiju i Hrvatsku). Svoja su zapažanja učenici zabilježili u novinskim člancima koje je, u razredne e-novine, objedinila Nikolina Mrkonjić.

Na prvoj fotografiji možete vidjeti inačice službenih logotipa dvaju globalnih ciljeva koje je izradio Stjepan Gusak, učenik 1.a razreda, tijekom uvodnoga rada na eTwinningovu projektu (izrada i izbor najuspješnijega projektnog logotipa). 

 

 

Pročitajte Ganial.ly novine na OVOJ poveznici. Iznenadit će vas podatci o tome koliko se hrane svakodnevno baca u mnogim zemljama svijeta, pa i Hrvatskoj… dok toliko ljudi diljem svijeta gladuje… Riješite Genial.ly kviz (koji potpisuje ista učenica) i provjerite svoje znanje… Mi smo naučili važnost današnjega dana za naše (eTwinningove) partnere Talijane… I vi možete štošta naučiti, a možda vas konkretni savjeti učenika potaknu da pomognete u rješavanju problema… Vrijednost je rada učenika i veća imamo li na umu činjenicu da su učenici sve rezultate svoga istraživanja preveli s njemačkoga na engleski (koji je radni jezik eTwinningova projekta SS4SEU).

Učenici 1.e razreda tijekom videosata razrednika 20. siječnja 2021. razgovarali su s razrednicom Ivanom Opačak o vrstama otpada u njihovim kućanstvima i o tome kako smanjiti količinu otpada, osobito bacanje hrane. U nastavku teksta slijede pitanja na koja su učenici odgovarali, nudeći praktična rješenja problema kroz osobni doprinos (jer svijet neće postati ljepše mjesto bez doprinosa svakog pojedinca). Nećemo navesti odgovore učenika (a bili su doista iskreni, duboko promišljeni i kvalitetni). Bit će dovoljno potaknemo li vas na promišljanje o pitanjima…

Što sve (kao otpad) bacaju članovi vaše obitelji? Bacate li hranu? Što točno? Zašto? Kako smanjiti količinu otpada u (vašem) kućanstvu? (Znate li što znači Reduce, Reuse, Recycle???) Što možemo učiniti s viškom hrane (kako ne bismo bacali hranu)? Što ste osobno spremni učiniti…? Npr. ispeći kolač (s ocem/majkom/bakom) od jabuka koje su prezrele, pripremiti smoothie kao zdravi školski doručak…

 

 

Učenici 1.g, 1.e, 2.e i 3.e razreda, na poticaj profesorica Vanje Bano, Josipe Katinić i Ivane Opačak, tijekom druge polovice siječnja 2021. promišljali su o tome što učiniti s manje atraktivnim namirnicama koje bismo inače bacili, kako pripremiti (brzi) zdravi doručak za školu i(li) savršeni (slatki) obrok (s) onima koje volimo… U zajedničkome (Canva) digitalnom radu (koji možete pogledati OVDJE) poslali su poruku kako svaki dan može i treba biti dan kada razmišljamo o tome kako NE (ili barem manje) bacati hranu.... 

PO(HVALA) svima koji su se odvažili sudjelovati i s nama podijeliti fotografije svojih obroka! Ponosne smo na vas i nadamo se da će i ostali učenici slijediti vaš primjer! (prof. Vanja Bano) I vi koji ovo čitate... razmislite… Budete li nadahnuti, učinite, podijelite… I vaša kreativna svjedočanstva mogu postati dijelom ove videoprezentacije… Ni danas ni sutra ne bacajmo hranu!

Ivana Opačak, prof. savjetnik

 


Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski brod