2021-10-18 18:39:00 OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HRANE - 16. listopada Svjetski dan hrane proglasila je Svjetska zdravstvena organizacija i obilježava se svake godine 16. listopada. Obilježava se globalno, u puno zemalja svijeta, na različite načine i prigode. Spomenimo da je Svjetski dan hrane proglašen 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). Taj dan nas na neki način podsjeti i malo osvijesti da ponovno uvidimo da postoji svijet bogatih i svijet siromašnih i gladnih kojima treba naša pomoć. Kroz niz godina obilježavanja, na taj dan slavimo hranu, ali i razmjenu, težimo većem napretku i raznolikosti poljoprivrede, većoj proizvodnji zdrave hrane, manjem bacanju hrane, boljoj i učinkovitijoj raspodjeli u siromašnije zemlje. Teme za obilježavanje Svjetskog dana hrane se uvijek odnose na proizvodnju, dostupnost, potrošnju, raspodjelu, a u novije vrijeme i sigurnost hrane.
Danas sve više mislimo i na sigurnost hrane, provodeći različite kampanje radi zdravlja, zdravog pripremanja i redovitog kuhanja kao i aktivnog i zdravog životnog stila. Kampanja se danas provodi u školama, vrtićima, putem različitih medija, osobito mnogih društvenih mreža. Ovogodišnji Svjetski dan hrane obilježava se u Rimu pod geslom: „Uložite u poljoprivredu za sigurnost hrane“ jer sigurna hrana je i zdrava hrana. Svake godine i naša Škola u sklopu projekta „Živjeti zdravo“, obilježava taj dan uključujući se u mnoge aktivnosti koje doprinose smanjenju gladi i siromaštva u svijetu, a isto tako i zdravijem načinu življenja kroz kvalitetnije i zdravije obroke. Obroke naših učenika možete vidjeti na sljedećim fotografijama.
Učenici 1.E razreda proveli su anketu u razredu, a tema je bila prehrambene navike u obitelji. Rezultate ankete možete vidjeti OVDJE. Radove naših učenika pogledajte na slijedećim poveznicama: poveznica 1, povenznica 2, poveznica 3, poveznica 4, poveznica 5 i poveznica 6. I u ovom slučaju možemo spomenuti papinu poruku i shvatiti je nesebično: „I ti možeš biti dio toga poslanja“. I na kraju zapitajmo se što mogu učiniti ja kao pojedinac i moja obitelj u svakodnevnom životu da ograničimo rasipanje i bacanje hrane? Ana Mladinović, dipl.ing.kem.tehn. mr.sc. Anita Bašić Jakobović, prof. |
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski brod |