2012-03-28 12:28:29

SATI POZNAVANJA ROBE – VJEŽBA

U teoriji smo proučili, u praksi isprobali i teoriju potvrdili.

Nakon što smo isprobali suhomesnate proizvode i sireve, uslijedio je slatki završetak.

 Degustacija mesnih i mliječnih prerađevina

Na nastavi predmeta poznavanja robe u prvom razredu proučavamo prehrambenu robu. Nakon obrađenih robnih skupina ponovimo i odradimo u obliku prikladnih vježbi.

 Kada smo učili o mesu i prerađevinama te sirevima, dogovorili smo se sa prof. Mladinović da donesemo na sat naše domaće slavonske proizvode: kobasicu, suhi vrat, čvarke, slaninu, švargli, kare, kulen, te industrijske proizvode: salame, čajnu i zimsku kobasicu.

Cilj je bio da poštujemo i primjenjujemo norme HACCP-a i nešto naučimo.

Počeli smo s primjenom higijene - demonstrirali smo pravilno pranje ruku (prema slici u učionici), narezali smo kruh i sireve i sve složili na poslužavnike.

Prije degustacije nabrojali smo sve te proizvode i analizirali ih.

Svi smo se okupili oko stola. Brzo je nestalo sve ponuđeno; ostalo je samo nekoliko čvaraka, a naša učionica odisala je mirisima primamljive hrane.

Ovaj sat poznavanja robe dugo ćemo pamtiti i željeli bismo ga ponoviti.

                                                                                Kristina  Vukoje 1.F

 Degustacija meda

             Nakon što smo isprobali suhomesnate proizvode i sireve, slijedio je slatki završetak, čemu smo se svi radovali.

Donijeli smo razne vrste meda: med s cimetom, livadski med, bagremov, med od uljane repice te med u saću. Učenicima  se najviše svidio  med od uljane repice; a mnogi su prvi puta probali med u saću.

Ovaj sat poznavanja robe bio je zanimljiv, poučan, zabavan i, moram priznati, najslađi sat.

                                                                                   Barbara  Gelemanović  1.F

 Određivanje svježine jaja

Na jednom satu poznavanja robe imali smo i vježbu – „Jaja u prodaji“.

Donijeli smo jaja od kuće, ukazali na njihovu važnost u prehrani, objasnili uzrečicu „jaje na 101 način“, analizirali građu jajeta.

Profesorica nam je objasnila kao razlikovati svježe i staro jaje,  naučila nas je kako prepoznati i odrediti svježinu jajeta na nama dostupan i vrlo jednostavan način, što će nam svakako biti korisno u našem životu.

Pogledajte slike u prilogu!

                                                                                Barbara  Gelemanović  1.F

 


Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski brod