2015-03-09 10:29:02 PRVA KOBASICIJADA U NAŠOJ ŠKOLI Tradicija proizvodnje slavonske kobasice u našem podneblju je duga. Zahvaljujući kvalitetnom domaćem mesu, napravljena je uz čuveni slavonski kulen i nadasve poznata slavonska kobasica – kulinova seka. Koliko ćemo svoje autohtone proizvode cijeniti i prezentirati svijetu, ovisi o nama. Kobasicu – autentični regionalni proizvod prožet tradicijom i kulturom prepoznali su učenici 1.e razreda (hotelijersko-turistički tehničar) proučavajući prehranu i poznavanje robe te su odlučili organizirati 1. Kobasicijadu u našoj školi. Cilj je bio upoznati autohtone gastronomske delicije našeg podneblja te ih prezentirati u turističkoj ponudi našega grada, Županije, Slavonije.
Učenici su donijeli uzorke kobasica – proizvode vrijednih ruku malih obiteljskih gospodarstava; osmislili su degustaciju i izvršili ocjenjivanje više od desetak narezanih uzoraka kobasica vizualno, osjetilom njuha te kušanjem, uzimajući u obzir značajne elemente - okus, miris, izgled, opći dojam. Uzorci su bili označeni brojevima, a tri osobe koje su sudjelovale u pripemi i organizaciji nisu bile uključene u ocjenjivanje tako da je postignuta maksimalna objektivnost. Organizatori kobasicijade – učenici 1.e razreda bili su počašćeni dolaskom ravnatelja, pedagoginje i tajnice škole koji su im se priključili u degustaciji i ocjenjivanju. Bio je to sat uživanja i opojnih mirisa koji su se širili učionicom i hodnikom.
I na kraju, dobili smo najbolju kobasicu. Prvo mjesto osvojila je kobasica proizvedena u Kaniži, drugo mjesto dodijeljeno je kobasici iz Stupničkih Kuta, a 3. mjesto osvojila je kobasica iz Đakova pa s pravom možemo reći da je i ovo bio jedan međužupanijski oblik natjecanja.
Prenoseći tradiciju proizvodnje na buduće naraštaje danas možemo uživati u našim proizvodima koji nastavljaju tradiciju u korištenju prirodnih sastojaka, a vrhunska kvaliteta i autentičnost karakteristike su podneblja u kojem nastaju. Ana Mladinović, prof.
|
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski brod |