2016-02-19 10:56:24

Posjet Festivalu kave i čokolade Zagreb Coffee & Chocofest 2016

U Zagrebu se sredinom veljače, baš oko dana zaljubljenih -Valentinova, održava jedno vrlo slatko i zanimljivo događanje - Festival kave i čokolade Zagreb Coffee & Chocofest.

Učenici naše Ekonomsko-birotehničke škole - 1. E (hotelijersko-turistički tehničar) i 1. F razreda (prodavači) bili su u jednodnevnom posjetu 5. Festivalu kave i čokolade. Festival je organizirala agencija  Tvornica događaja od 11. do 14. veljače 2016. u festivalskom paviljonu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Na sajmu su se mogli vidjeti najnoviji trendovi u industriji kave i čoklade.

Cilj našeg posjeta Festivalu kave i čokolade je bio upotpuniti i proširiti strukovna znanja o čokoladi i kavi, tim vrlo značajnim svakodnevnim potrošnim proizvodima u kućanstvu, odnosno trgovini i ugostiteljstvu. Cilj festivala je predstavljanje najboljih hrvatskih i svjetskih čokolada i kava te najnovijih trendova u gastronomiji i industriji kave i čokolade. A iznimno velik broj posjetitelja dokaz je opravdanosti ovog festivala.

Uz raznovrsni program, promocije, degustacije čokolade i kave, prezentacije izrade čokoladnih vrhunskih delicija, moglo se u prigodnoj prodaji kupiti puno toga: čokoladne praline različitog oblika i okusa, različiti primjeri ručne izrade svakidašnjih predmeta poput mobitela, štikli, ruževa za usne, različitih alata, te za Valentinovo pomno osmišljena i kreirana srca. Zapaženi su i proizvodi bez glutena i mlijeka i bez dodanog rafiniranog  šećera te prve hrvatske čokolade sa ekološkim certifikatom proizvedene  u Hrvatskoj koju potpisuje Nadalina iz Splita. A i za svog kućnog ljubimca mogle su se naći posebne čokoladne delicije. Ondje se moglo kušati neke od najfinijih čokolada i najboljih kava i napitaka. Poruke prijateljstva omogućio je štand Barcaffe.

Saznali smo i neke zanimljivosti o povezanosti kave i čokolade koje do tada nismo znali kao na primjer, da će čajna žličica tamne čokolade espressu dati poseban okus, a gorčinu u kavi najbolje će razbiti mliječna čokolada. Čokoladu je dobro kombinirati i s vinom i žestokim pićima.

I na kraju ovih slatkih i prigodnih događanja možemo reći da nam je potebna samo ljubav, no povremeno ne škodi ni malo čokolade. Ništa ne može smekšati srce kao dobra čokolada.

                                                                               Ana  Mladinović, dipl. ing.


Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski brod